Секрети і деталі догляду за виноградом. Досвід фермера

0 1 137

Іван Безродний з Пущі-Водиці Київської області, вже більше 20 років займається вирощуванням винограду. Він випробував понад 400 різних сортів винограду та на цьому його експерименти не припиняються. Секрети і важливі деталі догляду від виноградаря — сортовипробувача читайте на SEEDS.

На думку садівника, виноградна культура стоїть на «трьох китах»: ґрунтово-кліматичні умови, агротехніка і сорти.

В основному на своїй ділянці він вивчає і доглядає за виноградними сортами українських і російських селекціонерів, перевіряючи, відчуваючи і вивчаючи особливості кожної лози. Розробив виноградар і свою техніку догляду за виноградниками, дотримуючись якої, завжди можна отримати хороший урожай.

Виноградник починається з землеробства

Іван Безродний каже, що перед тим, як вирощувати виноград, необхідно внести в землю родючу суміш, яка складається з чорнозему та інших корисних речовин.

«Перед тим, як посадити молоді саджанці винограду на постійне місце, в червні я копаю ями великих розмірів (не менше одного куба), так як на моїй ділянці – суцільний пісок. На дно ями закладаю червону або жовту глину товщиною 20 см – вона містить комплекс мікроелементів і добре утримує вологу. Протягом усього літа і осені в ці ж ями закладаю різну рослинність, утрамбовую, додаю деревнну золу, перегній і шар родючої землі, а також поливаю. І так – до повного наповнення ями. Майже за рік до посадки ями добре «визрівають». Там вже мешкає безліч черв’яків, бактерій, мікробів і інших корисних мікроорганізмів. На багатих гумусом чорноземах обсяги ям можна зменшити. Після зимівлі, при надходженні весняного тепла, саджу в ці ями саджанці з відкритою кореневою системою, вирощені в минулому році. Пізніше, зазвичай в першій половині травня, продовжую посадку вегетуючих саджанців з приростом зелених пагонів, вирощених в кінці зими в теплиці», – каже Іван Безродний.

Також при посадці винограду варто враховувати, що в м’яких кліматичних умовах основне завдання полягає в тому, щоб не залити більше води, а утримати ту вологу, яка є. Крім цього, садівник повинен прагнути в короткий термін «оживити» на ділянці грунт, зробити її максимально родючої за рахунок внесення органіки і можливого мульчування.

Грамотна агротехніка – гідний результат

Важливу роль, за словами фахівця, грають зелені операції на винограднику.

«Після набухання і розпускання бруньок я виламую двійники і трійники, а пізніше – всі слабкі і безплідні пагони. Жируючі пагони прищипуються і навантажуються пасинками, які переберуть на себе частину поживних речовин, виправлять становище і ще дадуть пасинковий урожай. У першій половині літа проводжу підгодівлю кущів винограду під корінь, а також позакореневе (по листу) «коктейлем» власного виробництва. Рецепт дешевий і простий, але ефективність його дії – вище всяких похвал. На 500-літрову ємність я беру 5 відер курячого посліду, 2 відра деревної золи і 1/3 об’єму дрібно нарубаного різнотрав’я. Через два тижні готовим розчином можна обробляти будь-які садові рослини в співвідношенні 1:10», – ділиться секретом виноградар.

«Що стосується обробок хімічними фунгіцидами проти захворювань винограду від шкідливих, грибкових і вірусних захворювань, то першу обробку я проводжу 20 червня (препаратами Ридоміл Голд + Тіовіт Джет), а другу – 15 липня (препаратами Шавіт + Фалькон)».

А ще на своєму винограднику Іван Безродний сам придумав і встановив для лози спеціальну шпалеру з козирком. Це двоплоскісна шпалера з міцним укріпленим на ній нержавіючим дротом, який служить дахом. Поки зелена маса наростає, ягоди не опікаються, а коли сонце припікає, то в цей час козирок закриває гроно.

«Таким чином, отримуємо подвійний успіх — працює «система фар»: в листку відбуваються всі потрібні процеси, а в той же час ягоди не обпікаються, їх можна одягнути в будь-мішечки, захистити від птахів і комах, а землю – від зайвого випаровування, – розповідає виноградар Іван Безродний.- В кінці серпня проводжу освітлення по верхньому дроту на витягнуту руку».

Підготовка до зими

4-5 листопада виноградар починає проводити обрізку і укладку лози на зиму.

«На зиму я обрізаю виноград на 4 пагони до 1,5 метра, не більше. Потім пов’язую лози на дві сторони, укладаю їх до землі, якщо треба – закріплюю гачками з дроту і накриваю лозу землею. Навіть в холодну пору року важливо стежити за лозою, адже наступ відлиги може спровокувати перегрів куща і пробудження бруньок, тоді кущі потрібно трошки розкрити. А якщо все щільно вкрити плівкою, то навесні можна отримати дуже багато хвороб», – резюмує фахівець.

Крім цього, взимку Іван Безродний вирощує саджанці, а потім роздає лози кращих перевірених сортів винограду всім бажаючим.

А ще виноградар додає, що секрет його успіху полягає в тому, що він дуже любить відчувати у себе на ділянці нові сорти і гібридні форми винограду: перевіряти, як він росте, розвивається і які плоди приносить.

«На мій погляд, найефективніший метод підбору сортів винограду – на власні очі побачити рослину, дізнатися всі її плюси і мінуси, продегустувати ягоди. І якщо цей сорт або гібридна форма відрізняється хорошими показниками по господарсько-цінними ознаками, то чому б і не придбати таку рослину для свого виноградника», – пояснює Іван Безродний. І додає, що і досвідченим і молодим виноградарям дуже корисно спілкуватися між собою, відвідувати різні виставки та конференції, де можна не тільки дізнатися, а й на власні очі побачити і спробувати новинки і знайти своїх фаворитів.

SEEDS за матеріалами TechDrinks

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!