Секрет успіху проекту столичної майстрині Лілії Мілецької: цукерки “Сир в шоколаді”
Унікальні цукерки “сир в шоколаді” від столичної майстрині Лілії Мілецької – продукт відносно новий, але йому вже вдалося завоювати серця багатьох українців. Кожна цукерка – не тільки незвичайний рецепт, але і ручна робота досвідченого шоколатьє.
Секрети своєї справи Лілія не таїть – навчає майстерності шоколатьє багатьох бажаючих. Що ж ховається за незвичним поєднанням смаків і яка історія створення цих неповторних солодощів для гурманів вона розповіла в інтерв’ю.
– Як давно ви цим займаєтеся? Це хобі, чи ви за фахом кондитер?
– Проект “сир в шоколаді”, яким живу і який ніжно люблю, я вирішила створити в 2017 році. А от кулінарію люблю ще з дитинства. Маю вищу харчову освіту – інженер технолог громадського харчування. Все життя я працювала в цій сфері і мріяла про свою справу.
В один прекрасний день я зрозуміла, що ШОКОЛАД – моя любов.
Завжди радію як дитина, коли вдихаю його аромат, дегустую, або просто вивчаю полиці в магазині з тисячним асортиментом.
Навесні і влітку 2017 року, я навчалася роботі з шоколадом. Кілька місяців тренувань – і в жовтні, перші коробочки сиру в шоколаді, вирушили підкорювати серця українців.
– Де розшукали рецепти настільки унікальних цукерок?
– Перші кілька рецептів, я отримала під час навчання зі створення сирних цукерок в Москві. А далі – моя творча робота. Обожнюю експериментувати, пробувати і придумувати нові смаки.
Зараз сир в шоколаді має 13 смаків, які оновлюються 2 рази в рік: колекції осінь-зима і весна-літо. Завжди підбираю ідеальне поєднання шоколаду, сиру і живого смаку.
– Що входить до складу сирних цукерок? Продукти для виготовлення вітчизняні?
– Моє улюблене запитання. Для мене важливо, щоб склад був максимально натуральний. Тому я не використовую в роботі барвники, ароматизатори, підсилювачі смаку та іншу погань.
Обожнюю вивчати склад продуктів і збираю їх по всьому світу для улюбленого сиру в шоколаді.
Шоколад – з Франції та Бельгії. Вершки і вершкове масло – зараз українські, але тільки тваринного походження, без рослинних жирів.
Сири – з Європи (тверді, витримані італійці: Parmigiano Reggiano, Grana Padano і Gouda old (Голландія), сири з пліснявою: Gorgonzola (Італія), Bavaria Blu (Німеччина), Brie (Франція). Живі смаки – фруктові пюре (манго, малина, смородина) листочки м’яти, цедра лайма і апельсину, натуральні прянощі, в’ялені фрукти (вишня, банан, груша, гарбуз).
– Як часто готуєте сирні цукерки? Які зараз обсяги виробництва і чи є у вас помічники?
– Цукерки готую щотижня, щоб завжди свіжі були в наявності. Обсяги виробництва маленькі, поступово збільшуються. Вже є кілька помічників.
Це моє рішення, рухатися поступово. Дорогою вивчаю процеси і нові завдання.
– Як вам вдається реалізовувати готову продукцію? Чи є плани на експорт?
– Продажі відбуваються через інтернет, на виставках і ярмарках, є партнери – сирні магазинчики і кафе, де реалізуються цукерки.
На експорт я поки що не задивляюсь.
– Хто в основному купує ваш шоколад?
– Люди, які люблять якісний шоколад і сир, нові поєднання і смаки.
Дуже часто замовляють для подарунка особливій людині або собі для приємного вечора.
Я завжди складаю цукерки в красиві коробочки і зав’язую стрічки – це так мило.
– Чи багато у вас конкурентів в Україні, чи тільки ви створюєте такі солодощі?
– Звичайно, є люди в Україні, які роблять цукерки з сиру і шоколаду. Кількох навіть сама навчила.
Я не унікальна в ідеї, але маю свої авторські рецепти і своїх шанувальників.
– Авторські рецепти? Які з них припали найбільше до смаку українцям?
– Сир в шоколаді – це цукерки для гурманів. Це нова історія і насолода в кожній цукерці. А не “захом’ячити” коробку за 5 хвилин і побігти.
ідкусиш маленький шматочок і закриваєш очі. Відчуваєш, як шоколад і сир тануть у роті. Немов одразу вловлюєш тонкі нотки ванілі, цедри цитрусових або смак деревини в темному шоколаді.
Ваша фантазія відправиться в подорож по всьому світу: і на бразильський карнавал – від цукерки лайм-м’ята, під пальми на блакитний берег – від цукерки манго-маракуйя, до каміна в теплому светрі – від цукерки глінтвейн, в Бабулін будинок затишку і тепла – від цукерки імбирний пряник.
Найпопулярніші зараз цукерки:
- – молочний шоколад з апельсиновою цедрою і сиром з блакитною цвіллю Горгонзола;
- – молочний шоколад зі шматочками в’яленої груші і твердим сиром Гауда;
- – білий шоколад з цедрою лайма, листочками м’яти і блакитним сиром Баварія блю;
- – білий шоколад з фісташками, сиром з блакитною цвіллю Горгонзола і кокосом.
Особливо вразила моїх замовників цукерка Білий шоколад зі шматочками пряної гарбуза і сиром гауда.
Дуже непросто приготувати гарбуз, щоб його смак сподобався. Адже так багато людей, які мають відразу до його запаху та смаку.
Щоб прикрасити смак гарбуза, я вимочую його в апельсиновому фреші з корицею і бад’яном. Далі просушую в духовці, щоб гарбуз став ще гарнішим і ароматнішим.
Внутрішній світ цієї цукерки – вершки, шматочки пряного гарбуза, білий шоколад і насіння мадагаскарської ванілі. Величезний смаковий вплив має прекрасний твердий, витриманий сир Gouda old (Голландія). Його солонуватий смак з легкими карамелевими нотками – відмінно поєднується з гарбузом і шоколадом. Цукерка одягнена в білий шоколад і прикрашена тонкими смужками з молочного шоколаду.
– Які з ваших цукерок саме вам до смаку?
– Я більше люблю темний і гіркий шоколад і відповідно цукерки з нього. Але проаналізувавши попит, я бачу, що українці обирають цукерки переважно на білому та молочному шоколаді.
Білий шоколад я раніше зовсім не розуміла. Але повірте, в цукерках він чарівний. Оскільки я з’єдную його з пюре манго, мадагаскарською ваніллю, листочками м’яти і цедрою лайма, пряним гарбузом і сиром в кожній цукерці.
SEEDS.org.ua за матеріалами AgroNews
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!