Садівники Буковини розкорчовують старі яблуневі сади під нові культури
Цієї весни на Буковині урожай яблук буде кращим, ніж торік — бджіл вистачало, запилення відбулося, зав’язалося все добре, пише SEEDS.
Наразі садівники регіону реалізують минулорічний урожай яблук, його збут триватиме до червня. Щоправда, ціна нижча за аналогічний період минуло року, але некритично. Нині продають по 12-16 грн/кг, розповів власник саду в Дністровському районі Чернівецької області Михайло Телешецький.
«У Чернівецькій області за грантові гроші зараз мало закладається нових садів. Можна сказати, одиниці на це зважуються, оскільки відповідно до умов отримання гранту, потрібно наймати людей на постійну роботу, а коло молодого саду роботи небагато, в плодоношення насадження вступають через 5 років, тобто не надто вигідно.
Зараз є тенденція до оновлення садів: власники викорчовують старі яблуневі сади та переходять на кісточкові — персик, абрикос, черешню», – розповів AgroPortal Михайло Телешецький.
Він пояснює це тим, що яблуко останніми роками просіло в ціні, експорту практично немає, тому замість яблунь обирають кісточкові. Для виробників персик — це швидкі гроші: зібрав і відразу продав, немає затрат на зберігання. До того ж, якщо брати за ціною, то персик має 60 грн/кг, а яблуко — 10 грн/кг.
Читайте також: Аномальні заморозки знищили майже весь урожай лохини в деяких господарствах України
На щастя, Чернівецьку область довгі травневі заморозки обійшли стороною. За цей період були ночі, коли температура опускалася до 0°С, але садам це не нашкодило. Втрати мінімальні, на 95% насаджень заморозки не вплинули.
«Морози, вважайте, проскочили, ще вони можливі до 20 травня, але потім вже прийде тепло, й загрози для плодових насаджень не буде. Та для садів цього сезону лишається ще одне небезпечне природнє явище, яке може зашкодити, — град. Він може випасти протягом всього літа або навіть у жовтні — в сезон збирання врожаю», – каже фермер.
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!