Розторопша: цілющі властивості та можливість розвитку бізнесу
Розторопша плямиста (Silybummarianum) здавна відома, як цілюща рослина, сировина якої є цінною для виготовлення ефективних ліків. Щороку збільшується і конкуренція на ринку продажу розторопші. На сьогодні в Україні є лише одна компанія-селекціонер насіння цієї рослини. Про корисні властивості розторопші та перспективи розвитку бізнесу читайте на SEEDs.
У м. Вознесенськ, Миколаївської області, компанія “Біо Розторопша” є єдиним селекціонером насіння розторопші в Україні. Починаючи з 2010-го, більше 420 гектарів землі (в Миколаївській, Кіровоградській і Запорізькій областях) були задіяні для виробництва насіння цієї рослини. Окрім цього, компанія пропонує натуральну рослинну олію та борошно з розторопші. Виробництво унікального меду компанія почала у 2011 році. Схожість насіння 95-97%. Врожайність від 10 до 16 центнер з 1 га в залежності від регіону та схеми посадки. Потреба при посіві 1 га — 10-20 кг. В наявності районовані сорти для ринку Європи та СНД. Ціна на олію розторопші за 1 л складає 275 грн, 1 кг борошна з насіння розторопші коштує 150 грн.
“Колючий лікар”
Улюбленими місцями зростання цієї рослини є пустирі, узбіччя доріг і занедбані ділянки. Її вважають злісним бур’яном, але насправді вона є унікальною лікарською рослиною, яка визнана кращим гепатопротектором сьогодення. Це розторопша плямиста, яка протягом останніх декількох тисячоліть є однією з найбільш широко використовуваних і ефективних трав у світі.
Розторопша плямиста – колюча рослина, що має характерні фіолетові квіти і білі жилки, які за легендою були викликані краплею молока Діви Марії, що впала на його листки. Інші назви розторопші – Мар’їні колючки, осот білий, татарник сріблястий, молочний чортополох, колючник тощо.
Цей “колючий лікар” відомий своїми численними цілющими властивостями ще з давніх часів. Недарма ця рослина є емблемою Шотландії. Про розторопшу писав у своїх рукописах грецький філософ Теофаст. Згадував цю рослину й Авіцена, який пропонував розторопшу, як протиотруту при укусах змій. Пліній-старший рекомендував змішувати сік розторопші з медом і вживати “як прекрасний засіб для відводу жовчі”. Багато записів щодо цілющих властивостей рослини зустрічається в трактатах давньої китайської медицини і в аюрведі. В Європі розторопшу ретельно вивчали німецькі вчені, які в 1929 році намагалися виділити активні компоненти з насіння рослини, тому що у 18 сторіччі відомому німецькому лікарю Радемахеру, саме завдяки насінню розторопші, вдалося вилікувати тяжкохворих пацієнтів з діагнозом гострий гепатит і жовтяниця.
У 1968 році в Мюнхені вченим інституті фармацевтики вдалося дізнатися, які ж компоненти наділили розторопшу безліччю чудових властивостей. Серед них всілякі вітаміни, мікроелементи, білки. До складу розторопші входить тирамін, гістамін, флавоноїди, але найбільш рідкісною речовиною є силімарин (силімарін є групою рослинних сполучень активних інгредієнтів розторопші). Властивості силімарину вже доведені експериментальним чином, але цей список ще не остаточний. В першу чергу, силімарин здатний виводити вільні радикали з організму і печінки, такі як антиоксидант. Крім того, він безпосередньо взаємодіє з клітинними мембранами печінки, захищаючи їх від пошкодження. Недарма розторопша це, мабуть, єдиний засіб, який допоможе вижити людині, що отруїлася блідою поганкою. Також нещодавно у дослідженнях з’ясувалося, що екстракт розторопші може надавати вплив, що інгібує ріст ракових клітин і пухлин на шкірі.
Найбільш продавана трав’яна добавка
Розторопша в даний час вирощується в великій кількості в багатьох країнах світу для використання у фармацевтичній промисловості, в тому числі: в Австрії, Польщі, Німеччини, Угорщини, Китаї та Аргентині. Площі посівів розторопші в України складають 5000 га. Для порівняння, Китай культивує цю рослину на площі 100000 га. Велика частина поточного комерційного виробництва насіння для європейського ринку відбувається в Аргентині, в той час, як вирощування в Техасі забезпечує частину ринку США.
У 1997 році розторопша зайняла 12-е місце серед найбільш продаваних трав’яних добавок на масовому ринку США з обсягом продажів понад 3 мільйони доларів. В Сполучених штатах продукти з розторопші доступні у вигляді капсул, порошків та екстрактів, а силімарин є найбільш часто використовуваною трав’яною добавкою. Листки і квіти розторопші використовують в салатах і замінюють ними шпинат. Смажене насіння використовують, як замінник кави. Популярним у Європі з цієї чудо-рослини є й мікрогрін. Ціни на сировину розторопші в 1997 році варіювалися від 2,5 до 5 доларів США за фунт (4,5 кг). Міністерство охорони здоров’я Канади зареєструвало два продукти з розторопші в категорії «Трави і натуральні продукти», рідкі препарати і капсули і чотири продукти з розторопші в категорії «Гомеопатичні». Препарати з розторопші знаходяться на розгляді в фармакопеї США для можливого включення в USP та Національний формуляр.
Вирощування розторопші в промислових масштабах
Південь України перспективний регіон для культивування розторопші в промислових масштабах, оскільки нещодавні дослідження канадських вчених показали, що більш високі температури повітря та умови посухи сприяють накопиченню основного лікарського компонента розторопші – силімарину в насінні. Рослина дуже стійка до посухи та не вимагає зрошення
Розторопша добре адаптується до різних умов вирощування, але краще росте на дренованих грунтах, легко розмножується самосівом. Через те, що рослина сама є бур’яном, вона добре конкурує з іншими рослинами і боротьба з бур’янами на посівах не є необхідною умовою. Перевагою є стійкість до хвороб та шкідників.
Насіння розсіюються вітром та можуть стати причиною забур’яненості на сусідніх полях. Канадські фермери покривають кожну головку квітки сітчастим мішком до дозрівання насіння. Головки повинні закінчити цвітіння і бути обрізані менш ніж на один дюйм стебла (приблизно 2,5 см). Канадські аграрії рекомендують звернути особливу увагу на контроль якості сировини з розторопші. Це необхідно, як і для будь-якої іншої лікарської трави, для досягнення оптимальної ціни продажу, особливо в умовах очікуваної гострої конкуренції в найближчі кілька років.
Від цирозу печінки гине у світі до 300 тисяч чоловік в рік. За даними МОЗ, в Україні офіційно зареєстровані майже 53 тисячі людей з гепатитом С. Розторопша саме та рослина, сировина якої є цінною для виготовлення ефективних ліків, а Південь України – регіон, який може в достатній кількості забезпечити країну необхідною лікарською сировиною.
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!