Родина переселенців заснувала на Полтавщині ферму де виготовляють незвичайні крафтові сири
Сім’я Олександра та Марини Блонських переїхали з Луганщини у село Вовнянка на Полтавщині. Тут вони заснували ферму й виготовляють крафтовий сир.
Спочатку молоко для сирів купували у односельців, а потім вирішили й собі завести кіз. Нині у їхньому родинному господарстві є понад 50 голів. Серед них 22 дійні кози.
«Ми обрали козяче молоко, бо молочними продуктами від корови нікого не здивуєш і не зацікавиш, а козяче – це була новинка, це було цікаво і корисно», каже Олександр.
Поки кіз у господарстві менше, аніж потрібно для виробництва. Через це родина бере молоко у перевірених господинь. Для правильного дозрівання сирам необхідні свої умови і господарів враховують це для різних видів продукції:
«Витримуємо від трьох до шести місяців. Були експерименти із річною витримкою, але для цього варто робити велику голову, мінімум 8 кілограмів. Ми екстра тверді робимо в основному кілограмові – це «Літній Фермерський» та «Депозитарний» – той, що ми закладаємо на депозит».
Кожен сир з асортименту господарів Блонських має власну історію та авторську назву. Виготовляють сири поєднуючи коров’яче і козине молоко. Також Блонські роблять твердий сир із козиного молока.
Влітку на ферму приїздять відпочивати туристи. Блонські кажуть, що так популяризують свою справу і показують як виготовляють крафтові сири.
SEEDS.org.ua за інформацією Ukrainer
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!