Родина переселенців відкрила на Вінниччині козину ферму, з молока роблять сири та йогурти

0 117

Родина Щучаків, що проживає у селі Тартак Жмеринської громади, виготовляє на власній сироварні 18 позицій продуктів із козиного молока, пише SEEDS.

На Вінниччину Світлана із чоловіком та сином переїхали у 2015 році з Луганщини. Донька Марія народилася вже тут. Першу козу купили заради неї.

“Щоб вона їла, пила молоко натуральне. Потім я купила ще дві кози, потім взнала, що можна сир варти в домашніх умовах”, — розповіла жінка Суспільному.

На Луганщині Світлана працювала на шахті. Тож козина ферма для неї стала чимось новим. У соцмережах жінка вчилася і кіз доглядати, і сир варити. Сарай для кіз та місце для випасу облаштували самотужки. Поряд відкрили й сироварню.

Читайте також: Дорадництво – важлива ланка між фермерами та світовими інноваціями і сталими екопрактиками. Частина 2

“Основне стадо я вирощувала сама. Воно міцне, сильне, пристосоване до погодних умов — це зааненська порода. Я купувала козлів та сама їх вирощувала з поїлок і розмножувала стадо. Є вожак стада — це Карася, її всі бояться. Роги обрізали, бо вони дуже б’ються за лідерство”, — сказала Світлана Щучак.



Світлана розповіла, що з козиного молока виготовляють крафтові сири та йогурти. Всього на своїй сироварні виготовляють 18 позицій товару.

«Раніше, влітку, то я щодня варила сир, а тепер треба збирати два дні, щоб зварити сир. Тримаю в охолоджувачі. сезон закінчується. Вже 20 літрів дають, а влітку — це 40 літрів було на 18 кіз, то це нормально було», – розповіла господиня.

У планах Щучаків — на весну розширити стійло і збільшити поголів’я кіз. На малу батьківщину повертатися не будуть. Тут, на Вінниччині, вже обжилися.

 

SEEDS

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!