Ринок збуту обліпихи щороку збільшується вдесятеро   

0 734

Обліпиха не надто популярна ягода серед садівників України. Однак ринок збуту такого товару з кожним роком збільшується не просто вдвічі – вдесятеро, а тим, хто все ж займається вирощуванням обліпихи, вдається реалізувати все зібране не експортуючи – всередині України.

“Тут ціна цікавіша” – такими словами описав ситуацію на ринку обліпихи в Україні Павло Яковлєв – співзасновник і керівник компанії “ЯК трейдинг”, що входить до складу фермерського господарства “Ніжин Агроінвест”. Більш докладно про секрети збуту і збору обліпихи він розповів в невеликому інтерв’ю для SEEDS.


– В Україні наразі достатньо плантацій обліпихи?

– Насправді обліпиху в Україні вирощують багато, але дуже дрібними обсягами, тому, що не знають ринків збуту. Ми ж спостерігаємо, що ринок збуту по обліписі з кожним роком збільшується все більше і більше, причому не просто в двократному, а в десятикратному розмірі.

У нас HoReCa бере дуже багато обліпихи для виробництва чаю. У той же час у нас є і експортні позиції по обліписі.

– Як багато обліпихи вирощує ваше фермерське господарство?

– На даний момент у нас близько 10 гектар обліпихи, але ми плануємо збільшуватися до 40.

– Ви займаєтеся не лише вирощуванням, а й заморожуванням. Заморожується тільки своя ягода?

– Ні, ми приймає і у населення, беремо у колег, щоб сформувати велику товарну партію.

Плюс у нас є спеціальні механізми, за допомогою яких ми відокремлюємо обліпиху від гілок. Не вручну, а спеціальним механізмом, який зробили самостійно. Є у нас умільці, які роблять для нас обладнання.

Методом проб і помилок ми його виготовляємо, що дозволяє нам робити до тонни обліпихи за зміну, а це 6 годин.

– Куди зрештою відправляється ваша обліпиха, невже на експорт?

– Наразі ми всі 100% продукції продаємо всередині України – тут ціна цікавіша, ніж на експорті. Зараз це актуально для більшої частини продукції – майже всіх ягід.

Зараз всю продукцію вигідніше продавати всередині України. За рахунок зміцнення валюти дуже сильно змінилася вартість продукції в євро.

З кожним роком ми збільшуємо обсяги експорту, Україна з кожним роком стає сильнішою і та дельта, яка була раніше, що Україна набагато дешевша, ніж будь-яка європейська країна, вона зменшувалася і досягла різниці в ціні 5-10 євроцентів.

Та й попит є. Так, не такий великий, як на експорт, але замовлення стабільні і з кожним роком їх стає дедалі більше, і більше.

– Наскільки обліпиха складна в переробці?

– Якщо говорити про обліпиху садову – вона більш насичена, вона крупніша, її легше виробляти, ніж обліпиху дикорос, яка боїться температурних коливань, буває м’якою і білою – поганої якості.

З садовою обліпихою такого немає, вона вирощується непогано, єдиний нюанс – дає урожай вона раз на 2 роки.

 

Людмила КАЛИТА SEEDS.org.ua

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!