Пушкін з полонини – жива легенда Агро-2019 (ФОТО)
Надовго запам’ятається киянам і гостям столиці Міжнародна агропромислова виставка “Агро-2019”. І не тільки дорослим, а й малечі.
Щодня під час виставки до столичного виставкого центру їхали тисячі дітлахів. І все заради дивовижної виставки худоби. “Таких охайних і гарних тварин ми не бачили в жодному з зоопарків”, – поділилася своїми враженнями одна з киянок. До того ж вони зовсім поряд: можна доторкнутися і навіть погодувати – малеча від того у захваті.
Цього річ беззаперечним лідером глядацьких симпатій став баранець Пушкін. І не тільки глядацьких. Журі виставки після ретельного зважування визнало Пушкіна найважчим баранцем. Вага рекордсмена аж 126 кілограмів.
“Після зважування Пушкін став рекордсменом за вагою. По-друге, оцінювали якість шерсті. Журі було задоволене. Журі було професійне з “Асканії-Нової”, де з діда-прадіда ведеться вівчарство. Люди обізнані у вівчарстві: науковий погляд і виробничий, господарський”, – розповів Іван Давид – директор ферми TEXEL, на якій мешкає Пушкін.
Господарство розташоване на Львівщині у селі Вовчухи Городоцького району. Власник ферми Богдан Когут. Саме він започаткував місцеве вівчарство на Львівщині, до того ж на досить високому рівні. І тільки в його господарстві є такі незвичні для України вівці, як баранчик Пушкін, або просто Пуша (так звуть його на фермі).
Пуша представник сугубо м’ясної породи Оксфорд Доун (Oxford Down). Йому тільки 4 роки. На виставку Пуша приїхав не сам – з родиною. Поряд з ним у вольєрі мешкали “дружина” і трійко діточок.
“Оксфордів” на фермі TEXEL тримають не так давно – приблизно років п’ять. Зараз там мешкає 25 вівцематок і тільки 2 барани плідники, один з них велетень Пушкін.
“Породи Оксфорд як такої на Україні практично немає. Тільки у нас. Ця порода трохи адаптована до наших умов. І ми захотіли її розвести. За раз при народженні овечок Оксфорд дає у межах 150-155 ягнят на 100 вівцематок”, – розповів Іван Давид.
Ферма, де мешкає Пушкін 100% екологічна. Тут є власні пасовища. “Вівці цілий рік гуляють на свободі тільки в окіт, коли йде дітонародження ми їх заганяємо в кошару, щоб було легше контролювати і вести розпис: хто кого породило, в якій вазі. В сінаж ми не добавляємо зовсім ніяких біологічних добавок. Чистий сінаж – овес, ячмінь”, – додав Іван Давид.
Наостанок нам відкрили невеличкий секрет: чому баранця нарекли саме Пушкіним. Все через кучеряві бакенбарди. Такі є тільки в Пуші – унікального баранця з полонин Львівщини.
Слідкуйте за нашими новинами на Facebook Instagram YouTube-канал
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!