Професійні грибні ферми вимагають чималого капіталу
Грибовод з Вінниччини Андрій Хоменко рік тому разом з партнером заснував у рідному селі невеличке грибне господарство. Зараз тут успішно вирощують шампіньйони.
Вирощування грибів – справа не надто проста.
«Коли я в це заглиблювався теоретично, то теж думав, що раз-два і все буде добре. Але, коли переходиш до практики, все набагато складніше. Навіть скажу, коли я був на маленькому об’ємі на практиці, було все по-іншому. А коли перейшли до великих об’ємів, повірте, було дуже багато нюансів, за які ні ютуб, ні книжки нічого не розкажуть.
В кожному господарстві підлаштовуються під свої обставини: як виростає гриб, як його поливати. Це може знати лише технолог, котрий буде дивитися за цим від «нуля» до зародження гриба. Без помилок, звісно, не буває. Є свої ризики, але це вирощування грибів – дуже цікавий процес», – розповідає Андрій Хоменко.
«Поки що ми навчаємося. Для того, щоб отримувати великі прибутки, потрібно мати дві такі грибниці. Треба вкладати кошти. Наразі все, що отримуємо, ми вкладаємо у ферму. Але для того, щоб зробити це мега професійно, потрібен дуже великий капітал.
Спочатку ми пробували реалізувати самі на ринках. Наразі ми займаємось документацією. Ми віддали наш гриб на дослідження, щоб отримати сертифікат, щоб постачати нашу продукцію до супермаркетів. Зараз в основному в нас роздрібна торгівля», – додає фермер.
SEEDS.org.ua за інформацією Ладижин Новини
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!