Професійне зберігання та переробка – вимушений крок для фермерів України, щоб не збанкрутіти, коли овочі знов подешевшають

0 564

Овочі в Україні недешеві. Але це ненадовго. Виробникам варто скористатись нинішніми заробітками і вкласти зароблене у зберігання та переробку. В цьому переконаний Андрій Марущак, комерційний директор «Ван Дайк Технікс‎‎»‎‎, – компанії, яка спеціалізується на професійних рішеннях для зберігання та переробки ягід, фруктів та овочів, пише SEEDS.

За його словами, овочесховища українські фермери вже будують і доволі активно, але дехто пішов далі – започатковують навіть власні невеликі заводи (цехи) для переробки вирощеного врожаю.


Андрій Марущак комерційний директор «Ван Дайк Технікс‎‎»‎‎

– Компанія Ван Дайк Технікс будує в Україні та за кордоном не тільки овочесховища. Нещодавно ви реалізували доволі цікавий проєкт з переробки?

– Нещодавно ми запустили на Черкащині лінію по чистці картоплі та овочів. Це перша комплектна лінія, напевно, що навіть єдина в Україні, яка має повний цикл. Це не просто одна очищувальна машина. Це лінія, яка поєднує очищувальну машину, барабан-ополіськувач, має інспекційний стіл, різальну машину, сульфітатор, зважувальну машину, вакууматор для пакування і металодетектор.

По суті, це вже невеличкий цех з переробки. Схожі лінії встановлюють українські виробники консервації, які працюють з овочами. Але вперше в Україні таку лінію встановили не переробники, а фермери. Аграрії, які тепер мають повний цикл виробництва – від вирощування до реалізації.

Ця лінія крім картоплі придатна для переробки будь-яких овочів, наприклад, буряка, моркви чи селери. Кінцевий продукт – чищена вакуумована картопля, або інші овочі. Така картопля цілком готова для приготування. Але якщо аграрії вирощуватимуть відповідні сорти, то їх можна буде нарізати соломкою для виготовлення картоплі фрі.

Читайте також: Українські фермери досі економлять на вирощуванні та зберіганні, однак активно опановують доробку овочів

Це може бути будь-яка інша нарізка овочів: кубиками,  або слайсами. Будь-що, в залежності від побажань замовника.

– Для кого можуть бути цікавими такі підготовлені для вживання овочі?

– Це продукт, який може використовуватися в HoReCa.  Наприклад, в відділах кулінарії чи не кожного супермаркета продається багато салатів. Для них можуть чудово підійти саме такі овочі, нарізані кубиком. Тобто вам не треба овочі варити, а потім різати. Ви купляєте порізані овочі і просто їх варите. І варяться вони набагато швидше.

HoReCa зацікавлена у придбанні картоплі, нарізаної кубиком  10 на 10, бо саме така картопля швидко вариться. Це економить витрати на електроенергію та робочу силу.



Я просто переконаний, що за такою продукцією величезне майбутнє в Україні і не тільки. В Європі сумістити “брудне”  виробництво для чищення овочів і кухню, – це дуже дорого. В Україні це простіше, але зараз ми маємо іншу проблему – відсутність працівників. Щоб розкласти овочі на полицю треба одна людина, але щоб їх почистити треба щонайменше 10 людей. І це зовсім інша робота, вже сьогодні бракує людей для такого завдання, а скоро їх взагалі не буде. Весь розвинутий світ рухається в напрямку переробки овочів і автоматизації, і ми також будемо – у нас немає іншого шляху.

– Чи зацікавлені торгівельні мережі України продавати ось такі нарізані овочі?

– Звісно, що сьогодні така продукція займає малесеньку поличку, але я думаю, що ця поличка буде дуже швидко розширюватися. Свіжі, нарізані овочі сьогодні це світовий тренд.

Наступний крок, який потрібно буде зробити, – це приготування овочів і торгівля вже готовим продуктом. Це подальший розвиток, який, не настане просто зараз, але вже у найближчому майбутньому.

Та ж картопля готується при температурі, яка вбиває абсолютно всю шкідливу мікрофлору, і матиме лайфтайм 90 днів. А 90 днів – це вже доволі багато, з таким терміном варто задумуватися і про можливий експорт.



Наша сира продукція, та ж сама сира картопля, в Європі нікому не потрібна – заборона, бо містить вона страшні хвороби та шкідники, так кажуть європейці. Тому цілком логічним стає подальший шлях експорту вже готової до споживання продукції з високою доданою вартістю.

Деякі польські виробники це вже зрозуміли, і продають такий продукт, готовий до вживання, на експорт. Сьогодні ця ніша зростає великими темпами.

Раніше поляки продавали готову до вживання, вакуумовану продукцію тільки до 4 країн, але всього за десять років вони розширили свою географію вже до шістнадцяти. Це статистика за 2022 рік, я думаю, що сьогодні таких країн вже значно більше.

Це надзвичайно зручно: ви просто відкриваєте пакет, висипаєте його на сковорідку, або в каструльку, чи ставите до мікрохвильовки, підігріваєте і сідаєте їсти. Це може бути не тільки картопля, а й буряк, морква, чи інші овочі. Швидкість приготування – три хвилини, максимум п’ять, і у вас вже готова їжа. Гаряча, смачна, поживна, без всяких консервантів та інших домішок.



– Це може бути надзвичайно прибутковою справою для фермерів України.

– Саме так, це досить прогресивний ринок, який може дати великі капітали українцям, якщо вони грамотно організують і зроблять весь цей повністю замкнутий цикл.

І це вигідно в першу чергу фермерським господарствам, які займаєються вирощуванням своєї продукції. Щороку вони продають, скажімо, 10 тисяч тонн продукції, але виростити можуть і 20, і набагато більше. Але ринок в межах країни обмежений, а в плані експорту ми закриті, ми не можемо вивозити таку продукцію – сировину, за межі України.

Зараз картопля дорога, але згадайте ситуацію, яка була два роки тому, – тоді картопля коштувала 5-6 гривень. Логістичні затрати на те, щоб довезти сиру картоплю бодай до центру Польщі– це ще плюс 2 гривні на кожен кілограм. Вони вбивають абсолютно всі вкладені гроші. Плюс заборона через фіто санітарний стан, яка діє в Європі на українську картоплю.

Але якщо ми веземо готову картоплю у вакуумі, кілограм якої коштує вже, скажімо, гривень 50, то 2 гривні на транспортні витрати – це вже не така значна ціна.

– Скільки часу потрібно, аби встановити таку лінію з переробки?

– Якщо такий проєкт запускати, то треба розраховувати від восьми місяців до року. Від ідеї до запуску згаданого мною проєкту пройшов приблизно рік. Якщо фермер готовий викласти одразу велику суму «мішок» грошей –  реалізувати його можна і лише за три-чотири місяці.



Щодо того, де взяти гроші, – це вже зовсім інше питання, як і питання бюджету. Але мушу засвідчити: якщо у вас правильно сформована ідея, є бачення майбутнього, – то отримати ґрантову підтримку, яка зараз надається багатьма організаціями, не складе проблем.

Звичайно, треба розуміти, що ґрантова підтримка – це взяті на себе зобов’язані. У вас має бути чітка, пропрацьована ідея, з чітким баченням кінцевого продукту, кінцевого ринку і напрямку руху. Але отримати гроші на її реалізацію абсолютно реально. Звісно, що доведеться вкладати і власні кошти.

– Окрім переробки картоплі, які ще овочі будуть користуватися попитом?

– Це і морква і цибуля – всі овочі «борщового набору». Я думаю, що зараз ціна на них знову зросте, але вже за пару років скоріш за все вони знову коштуватимуть дешево. А ми отримаємо нову проблему – перевиробництво, бо виростили багато, а все це з’їсти в нас немає кому.



Один із напрямків реалізації цибулі — це очищена цибуля. Я вже говорив про це в одному з минулих інтерв’ю. давайте дивитися правді у вічі: ми країна з населенням, яке не зможе спожити цибулі, якщо ми вироблятимемо її вдвічі більше, ніж зараз. До того ж цибуля має нееластичний попит. Якщо її стане багато і ціна буде зовсім копійчана, – її не стануть їсти більше.

Зараз ціни на цибулю дещо знизяться, через те, що в Україні професійні сховища від компанії Van Dijk і ще буквально двох Нідерландських компаній не настільки розповсюджені. Йдеться про сховища, які дозволяють цю цибулю просто закрити, і далі вона собі буде відпочивати, чекаючи підняття ціни навесні.

В Україні дуже багато сховищ непрофесійних, втрати під час зберігання в яких просто неймовірні – 20, а то й 30 відсотків. Комусь здається, що це допустимі втрати, але навіщо втрачати протягом наступних 20 – 30 років (період експлуатації сховища), якщо з професійними системами зберігання ви губите в рази менше продукції.



– Чи є можливість адаптувати існуюче сховище під іншу культуру, яку там зберігати не планували?

– Можна. Для цього потрібно досконало знати технологію. Наша компанія працює вже давно і має величезний досвід реалізації проєктів в багатьох країнах, не тільки в Україні. Ми завжди можемо порадити клієнтам, який продукт можна зберігати у цьому конкретному сховищі.

У нас є клієнти, які зберігають завдяки нашому обладнанню гарбузи. У нас є клієнти, які зберігають з нашим обладнанням пастернак, хрін і навіть топінамбур. Прекрасно зберігають, і не тільки в Україні. Головне дотримуватися режимів зберігання для кожного продукту, бо кожного є свої вимоги. Оцим і відрізняється професійне сховище від непрофесійного.

Днями я відвідав наш проєкт, реалізований у 2006 році по зберіганню цибулі та моркви. Звісно, що за цей час там багато що змінилося, зокрема власники, але обладнання працює до цього часу. Безперечно проводились певні дрібні ремонти, однак все працює та ідеально зберігає овочі. Саме ідеально, без особливих втручань з боку людей.



– Останнім часом у ЗМІ побільшало інформації про те, що нові овочесховища будуються практично скрізь в Україні. Чи правда це?

– Абсолютно вірно. Зараз сховища будуються доволі активно, багато хто їх будує. Але я неодноразово говорив, великих масштабних проєктів я не бачу. Ми бачимо невеличкі проєкти: 1,2,3, може і на п’ять тисячі тонн. Проєктів насправді великих в Україні один чи два, а щодо нових проєктів зі зберігання овочів більше 10 тисяч тонн, я навіть не чув. Раніше в Україні будувалися овочесховища і на 30, 40, навіть 50 тисяч тонн.

Я думаю, що з однієї сторони це добре – це та сама продовольча безпека, про яку часто говорять останнім часом. Однак я дивлюся на це зі сторони виробника, тому, що наші фермери вчаться заробляти гроші самостійно, переходячи на прямі контракти з продавцями, а не з посередниками. А от для цього і треба мати власні потужності зберігання.



– Цьогоріч цибуля знову вродила, та чи були овочі, врожай яких став справжньою несподіванкою?

– Зараз ми бачимо, що є проблема з капустою. Думаю, що надалі вона буде ще дорожчою. Буквально вчора я розмовляв з одним із своїх клієнтів із півдня України, вони вирощують капусту, буряк, моркву і цибулю. Він каже, що з морквою цього року в них ситуація не така погана, з цибулею – добра, однак капустою ситуація просто катастрофічна.

Хоч капуста росла на поливі все, але такої спеки, як цього літа, вона просто фізично не змогла витримати, тому не змогла гарно вирости.

На сьогоднішній день в них капуста стоїть досі в полі, звісно, це нормально, але високого вражаю від неї вони не очікують.

– Як щодо цін на овочі, чи довго вони будуть «золотими» для українців?

– Поки не почнеться перевиробництво. Але ми мусимо усвідомити, що вони «золоті» не тільки через погодні умови. Перш за все не варто забувати, що в країні війна, – в нас немає достатнього людського ресурсу для роботи в сільському господарстві. Наступний чинник – це світове подорожчання засобів захисту рослин і добрив. Його також спричинила війна в Україні.

Але ми прийдемо до тієї ситуації, коли овочі будуть трохи дешевшими або дуже дешеві, і нам вже сьогодні треба думати про те, що робити далі. Тобто зараз – це той самий період заробляння грошей, про що я казав не раз. Це добре для фермера, це добре для виробника. Але треба б думати про майбутнє на декілька років вперед.

Якщо через три роки ми матимемо ситуацію, коли морква буде знов по 5 гривень, а долар – вже по 70, ось тоді багато фермерів усвідомлять, що таку дешеву моркву потрібно не тільки переробляти, а й експортувати. Але саме зараз є чимало працюючих грантових програм. Ми навіть допомагаємо нашим клієнтам отримати грантові гроші.



Однак ці гроші даються тільки тоді, коли в тебе є правильна робоча ідея, правильна робоча модель подальшого просування цієї продукції.


З’явилися додаткові питання щодо зберігання продукції та облаштування сховищ?

Телефонуйте: +38 098 271 70 70

Пишіть: VanDijkTechn@gmail.com

 

SEEDS

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!