Продати відразу чи почекати: переваги зберігання картоплі

0 357

Кінець осені – гаряча пора для картоплярів. Адже саме в цей період, коли збирання врожаю вже завершене, перед фермерами з року в рік постає питання: реалізовувати свою продукцію одразу чи закласти її на зберігання до кращих часів – тоді, коли ринкова ціна буде найбільш прийнятною. Однак, правильне зберігання врожаю картоплі – це цілий набір агрономічних прийомів, не дотримуючись яких можна зазнати суттєвих втрат продукції, повідомляє SEEDS. Про терміни зберігання різних сортів картоплі, доцільність процесу сортування перед закладанням на зберігання, вибір тари та рентабельність процесу зберігання як такого – читайте в ексклюзивному інтерв’ю EastFruit з директором компанії «Агріко Україна» Миколою Гордійчуком.

-Пане Миколо, існує думка, що у місцях зберігання, де немає активної вентиляції, жоден сорт картоплі не буде добре зберігатись — втрати будуть значними. Однак, сьогодні деякі овочівники стверджують, що можна обійтися природньою вентиляцією, замість встановлення дорогого обладнання, що забезпечує штучну вентиляцію приміщення для зберігання. Чи згодні Ви з цією думкою?

– Багато хто з фермерів сьогодні, не маючи належно обладнаного овочесховища, дійсно, використовує природню вентиляцію місця зберігання картоплі. Успіх цього процесу напряму залежить від того де і як зберігається картопля. Якщо це є підвал з обладнаним вентиляційним виходом природного надходження повітря, то картопля може зберігатися добре – так само, як і в спеціально пристосованому для цього сховищі. Однак, як правило, відсоток втрат в продукції в приміщенні з природною вентиляцією є більшим, аніж в обладнаному овочесховищі – на рівні 15-20% від закладеного на зберігання врожаю. Крім того, успіх зберігання у приміщенні з природною вентиляцією набагато в чому залежить від сорту картоплі.

– Як відомо, пізні сорти картоплі відрізняються від середньо- та ранньостиглих більш тривалою лежкістю. Наскільки довго можна зберігати пізні сорти картоплі від моменту закладання на зберігання до збереження їх товарного вигляду та належних споживацьких властивостей? Від чого залежать такі терміни?

– Це також залежить від сорту картоплі. Існують пізні сорти картоплі, наприклад, в лінійці компанії «Агріко Україна» – це «Рудольф» та «Пікассо», які можна зберігати в обладнаних сховищах з вентиляцією та холодильним обладнанням до кінця травня. Існують сорти для переробки термін зберігання яких ще більший – до кінця червня. Тому якщо мова йде про пізні сорти, то їх можна зберігати фактично до початку нового сезону.

– Чи є обов’язковим процес сортування пізніх сортів картоплі для подальшого закладання на зберігання?

– Ні, найголовніше, це питання, так званого, лікувального періоду картоплі перед закладанням на зберігання. Якщо картопля була суха й пройшла лікувальний період, то вона буде добре зберігатися в подальшому. Якщо ж картопля, навпаки, мала високий рівень вологості, була мокрою під час збирання, то незалежно від групи сортів – ранньої чи пізньої – така продукція буде зберігатися, відповідно, погано. Отже, існують дві важливі умови перед закладанням на зберігання: картопля має бути сухою після збирання, а якщо вона була вологою, то її потрібно просушити, та проходження лікувального періоду.

– Основною тарою для зберігання пізніх сортів картоплі, як відомо, є пластикові контейнери та дерев’яні ящики. В чому переваги та недоліки кожної з них та яка саме тара є оптимальним варіантом для зберігання?

-Оптимальним варіантом довготривалого зберігання є дерев’яні контейнери. Ми зберігаємо свою картоплю в таких контейнерах обсягом 1,2 тонни. Однак, дехто зберігає й в згаданих вами пластикових контейнерах чи насипом – тут все залежить від того, що планують робити з цією картоплею надалі. Однак, більшість фермерів вже переконалися, якщо у вас багато сортів – то найкращим способом зберігання є контейнерне.

Наскільки взагалі зберігання картоплі рентабельне для бізнесу фермера, адже існує думка, що врожай легше реалізувати прямо з поля?

-Насправді, це залежить від особливостей того, чи іншого сезону. Наприклад, цьогоріч ціна на картоплю на початку сезону в Україні складала 6-7 грн/кг, а зараз вона опустилася до позначки 4 -5 грн/кг. Тобто, як бачимо, ринкові ціни коливаються, тому сказати однозначно про рентабельність зберігання вкрай важко. Хоча, як правило, ті фермери, які працюють за довгостроковими контрактами, продають картоплю значно дорожче наприкінці сезону зберігання.

-До речі про ціни: наприкінці жовтня Україна вперше стала лідером Східної Європи за рівнем цін на картоплю без урахування країн ЄС. Саме в Україні картоплю можна купити за найнижчою ціною – тоді за тиждень вона впала на 17%. Яким чином ця ситуація позначається на поточному стані справ українських картоплярів?

– Минулого року ціна на картоплю в Україні була доволі високою, тому багато господарств збільшили площі під цією культурою. Це, в свою чергу, призвело до надлишку картоплі на ринку. На тлі того, що в Україні спостерігається дефіцит потужностей для зберігання, фермери намагаються максимально швидко реалізувати свій врожай. Відповідно, на тлі збільшення ринкової пропозиції, знизилася й ціна. Якщо говорити про найближчі перспективи ринку картоплі, то сьогодні ми не бачимо підстав для підвищувального цінового тренду. Хоча з настанням низьких температур ціна трішки підвищуються, адже дрібні виробники торгувати вже не можуть і на ринку залишаються лише крупні гравці.

 

З питань співпраці з компанією “Агріко Україна” звертайтеся за тел.:

+38 044 528 61 08
+38(099)1000-454
+38(067)1000-454

e-mail: potato@agrico.com.ua

SEEDS

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!