Правильне швидке охолодження – важлива частина сучасного ягідного ринку

0 333

Зібрати ягоди – це не фінал тривалого процесу вирощування. Ягоди потрібно вчасно і якісно охолодити та подбати про їх зберігання. Тому система примусового повітряного охолодження ягід – це не примха, а важлива частина кожного ягідного господарства, переконаний Андрій Марущак, комерційний директор компанії «Ван Дайк Технікс‎».

Про це фахівець розповів‎‎ під час Плодоовочевої open space конференції «ПЛІДНИЙ 2022: РИНКИ. ТЕХНОЛОГІЇ. НІШІ», організаторами якої виступили агромедіа-агенція Sapienza та Українська плодоовочева асоціація (УПОА).

«Правильне, швидке охолодження (rapid cooling) є важливою частиною ягідного ринку. Це особливо актуально для ягід, які збираються в розпал сезону. Одна з основних переваг при використанні швидкого охолодження – це зниження швидкості старіння ягід.

Якщо після швидкого охолодження ягоди зберігати у охолодженому приміщенні при температурі близько одного градуса тепла, ягоди будуть менше в’янути. Навіть без РГС (регульоване газове середовище) ягоди, наприклад, тієї ж лохини, зберігатимуться до трьох тижнів в, умовно кажучи, простому холодильнику.

Завдяки швидкому охолодженню підтримується і привабливий вигляд ягоди. Ягоди значно менше втрачають в масі. До того ж таке охолодження дозволяє притримати партію продукції. Це дає можливість збільшити гнучкість маркетингу, коли сільгоспвиробник може сам вирішувати, в який саме час продавати ягоди за найпривабливішою ціною.

Ще один важливий фактор – швидке охолодження ягід сповільнює ріст та розповсюдження хвороб і грибків», – розповів Андрій Марущак.

Примусове повітряне охолодження ягід – це високотехнологічна система. Продукція всередині камери охолоджується великим потоком повітря, який створюють додаткові вентилятори. Ящики, палети чи коробки з ягодами розміщують таким чином, щоб охолоджене повітря надходило з усіх сторін.

Системи швидкого охолодження повітря розраховуються дуже точно з точки зору кількості продукції і типу упаковки. Враховується все, до найменших дрібниць: тиск, кількість повітря та потужність системи охолодження, розташування палетів. Береться до уваги різниця температур зовнішньої і внутрішньої сторони пакування, в залежності від його типу, і навіть кількість та потужність вентиляторів.

«Швидке повітряне охолодження збільшує продуктивність шокової заморозки. Навіть з РГС без швидкого охолодження ягода не буде якісно зберігатися. Менший контраст температур запобігає великій втраті ваги під час заморозки», – підкреслює Андрій Марущак.

Крім швидкого охолодження, ягоди можуть зберігатися в спеціалізованих приміщеннях з РГС, в яких не тільки збільшується лежкість після зберігання, а й припиняється процес гниття продукції.

«Системи зберігання РГС – це наступний крок для виробників ягідної продукції. Однак абсолютно всі ягоди зберігати таким чином неможливо. Добре зберігаються тільки лохина і порічка (однак не всі сорти). До двох тижнів в РГС може зберігатися малина.
Зберігати продукцію можна в камерах та магістрально, як в мішках, так і в камерах. Всі ці методи зберігання мають свої переваги і недоліки, однак більшість надає перевагу зберіганню на палетах. Реалізувати одразу камеру, в якій зберігається 10 тонн лохини не так легко, як 1-2 палети під замовника», – зазначає Андрій Марущак.

Контроль і регулювання кількості кисню та вуглекислого газу для кожної палети у всіх РГС-мішках здійснюється автоматичною системою модульно. Водночас розширення системи можна здійснити у будь-який момент, додає експерт. Кожен модуль можна запрограмувати на середньострокове та довгострокове зберігання різної кількості палет, а це дає українським ягідникам додаткові переваги на внутрішньому та зовнішньому ринках.

SEEDS

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!