Повернувся з США, щоб пекти хліб і варити сири на Київщині
Де народився, там і згодився – цю приказку можна застосувати до Віктора Чіркіна з Київщини. Чоловік отримав освіту в США, працював в успішній компанії у Харкові, але потім довірився покликові душі – покинув світ високих технологій, щоб повернутися на малу батьківщину та займатися фермерством та крафтовим виробництвом, повідомляє SEEDS.
У 2010 році Віктор створив ферму на батьківському обійсті в селищі міського типу Ставище (Київська область). Будинок батьків фермера розташований поблизу лісу, саме тому господарство має назву “Лісова ферма”, йдеться на Facebook-сторінці “Туризм на Київщині”.
Віктор Чіркін займається “екологічним” напрямком сільського господарства – пермакультурою. Також він виготовляє крафтову продукцію: пече хліб та готує молочні продукти. Крім того, фермер будує печі. Це сімейний бізнес, тому Вікторові допомагає вся родина.
“Хліб сім’я випікає сама. Пекарня домашнього типу, тому його не так і багато, завжди черга з місцевих покупців. Печі – це окрема тема. Але найбільше уваги приділяється молочній продукції. В основному готуємо два види твердого сиру з витримкою понад два місяці і п’ять м’яких сирів. Та найбільшу популярність серед покупців мають йогурти і крем-десерти”, – говорить фермер.
Віктор Чіркін має власний блог на YouTube, а також влаштовує майстер-класи, щоб навчати охочих варити сири.
Продукцію реалізують відразу на фермі. Також щосуботи фермер привозить свої крафтові сири та йогурти на продаж до Білої Церкви. Продає продукцію на місцевому ринку.
Віктор планує й надалі розвивати господарство та має багато ідей щодо цього.
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!