«Попит шалений»: фермер з Рівненщини планує подвоїти урожай фундука
В Україні вирощування фундука – це поки нова справа. Але останнім часом вітчизняні фермери дедалі частіше беруться за її реалізацію і досягають успіху. Наприклад, аграрій із Рівненщини Вадим Бортник минулого року зміг зібрати перші 500 кг урожаю фундука. Цього року він прагне збільшити ці показники вдвічі, пише SEEDS.
До слова, Вадим Бортник є власником ТОВ «Сади Полісся». Він займається садівництвом більше 6 років. Наразі підприємець вирощує фундук та вишню, повідомляє Рівненська районна державна адміністрація на своїй офіційній сторінці в Facebook.
«Фундук — це культурна форма ліщини. Попит на фундук шалений, бо для українців це нова культура, як жимолость чи кизил. У людей ростуть фундукові дерева, але поки що з них бояться робити бізнес. Багато хто вважає, що фундук – культура для лінивих, бо горіховий сад порівняно з фруктовим потребує менше догляду. Проте це не так. Фундук треба обрізати, обробляти засобами захисту від шкідників, зрошувати і тільки тоді відповідні сорти даватимуть гарний урожай: до 4 тонн з гектара», – говорить Вадим Бортник.
Читайте також: Хурму та фундук висадять на Сумщині
Для розвитку виробництва фундука аграрій скористався державними програмами. У майбутньому він планує запустити цех із перероблення горіхів та вишні. Вадим Бортник хоче придбати спеціальне обладнання, яке дозволить продавати продукцію в очищеному вигляді. Також підприємець планує виготовляти фундук в меду, який наділений корисними властивостями.
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!