Погані новини для тих, хто вирощує лохину
Середні показники зростання експорту лохини у світі – це +14%, або + 480 млн доларів на рік. Це робить її одним з найбільш трендових продуктів. Утім закордонні продажі української лохини, навпаки, скорочуються (-16% за рік), зазначив Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) під час виступу на конференції FTrade Berry Club 2021, організованої «АПК-Информ: овощи и фрукты». Міжнародна плодоовочева аналітична платформа EastFruit і агромедіа-агенція Sapienza є інформаційними партнерами заходу.
Така ситуація з українським експортом склалась через зростання конкуренції на світовому ринку, вважає фахівець.
«Сьогодні ми можемо бачити велике зростання зацікавленості у вирощуванні лохини в Узбекистані та інших країнах Центральної Азії, де є абсолютно всі умови для виробництва ягоди з метою подальшого експорту. Звичайно, швидше за все зростає виробництво лохини в країнах Південної Півкулі, які можуть отримувати високу ціну за ягоду, поставляючи його в багаті країни Північної Півкулі в зимовий період. Однак найбільшою потенційною загрозою я вважаю країни субсахарної Африки. Правда непогані перспективи в Африці не завжди матеріалізуються, проте мають найдешевшу і найкоротшу в світі морську логістику до двох найважливіших ринків збуту лохини – до Азії і країн Близького Сходу. Крім того, серед переваг цього регіону варто відзначити достатню кількість земельних і водних ресурсів, також дешеву робочу силу та ідеальний клімат для отримання врожаю лохини в будь-який сезон, що дозволяє вибирати найбільш привабливі ринкові «вікна», – цитує Андрія Ярмака EastFruit.
В українського виробника наразі немає переваг, вважає економіст ФАО. Серед недоліків вирощування лохини в Україні, порівняно з європейськими країнами, Андрій Ярмак називає такі:
- Клімат гірше ніж в ЄС підходить для вирощування ягоди.
- Майже всі технології цього ринку імпортують.
- Не вистачає робітників для збору врожаю і оплата їх праці не суттєво відрізняється від оплати в ЄС.
- Нижча врожайність.
- Гірший інвестиційний клімат.
«Позитивним фактором є зростання внутрішнього ринку. Утім, український середньостатистичний споживач, на жаль, небагатий – ми найбідніша країна в Європі. Тому, як тільки всі тисячі посаджених фермерами гектар лохини почнуть родити і пропозиція лохини різко зросте, ціни можуть помітно обвалитися», – застерігає фахівець.
Андрій Ярмак радить українським виробникам налагоджувати експорт морськими шляхами. Він вважає, що доцільніше вирощувати лохину в південних регіонах України, оскільки там ягода дозріває швидше, а отже і ціна на неї буде вищою. Також з південних областей ближче до портів, тому витрати на логістику будуть меншими.
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!