Подружжя Світлана Павленко та Іван Буруков вирощують на Одещині мигдаль. Нині сади тільки квітнуть. Врожай горіхів будуть збирати наприкінці серпня, пише SEEDS.
Таким бізнесом подружжя почало займатися дев’ять років тому. Мигдаль не боїться заморозків та витримує перепади температури до -5. Світлана Павленко розповіла, що після заморозків перевірила дерева — усі плоди живі.
Читайте також: До 2030 року Україна може стати значним європейським експортером лохини
Світлана Павленко зазначила, що місцевість, де вони з чоловіком проживають, є “ризикованою” для землеробства через посуху. За її словами, місцеві фермери часто страждають від неврожаю
“Мигдаль стабільний у цьому плані. Він ще тим хороший у наших умовах, що не боїться зворотних заморозків, він витримує температуру до -6, якщо це, наприклад, одна-дві ночі. Запах у нього легко-легко виражається, навіть смак самого мигдалю”, — розповіла жінка Суспільному.
У саду подружжя ростуть чотири сорти мигдалю: Первісток Храмова, Метеор, F-2052 та Вікторія. За словами власників, дерева одне одному допомагають у запиленні.
“Усі ці чотири сорти, вони дуже перспективні й на продаж, й на переробку мигдальної олії. За сезон проходить три-чотири обробки. Мигдалю, у порівнянні з іншими садовими культурами, найменше потрібно обробок за сезон”, — зазначила Світлана.
Великий сад, якому сім років, уже чотири роки дає повноцінний урожай, розповіли власники. У середньому збирають від 800 до тонни горішків із гектара. Згодом родина засадила ще один садок, якому наразі чотири роки. Цьогоріч подружжя очікує перший урожай з молодих дерев, розповів Іван Буруков.
“Опади впали наче нормальні. Для мигдалю і 300 мілілітрів вистачає. Урожай десь у кінці серпня, залежить від погоди. Потім уже прибираємо гідравлічною рукою, брезент стелемо, трусимо далі. І ось так із піснею по життю”, — поділився чоловік.
Для обробки плодів після збору врожаю подружжя має спеціальний апарат, що відділяє відходи від горішка. Далі мигдаль пропускають через “вентилятор” для додаткового очищення та фасують у пакети по 5 та 25 кілограмів.
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!