Початкові вкладення на вирощування амаранту повертаються через 2,5 роки, стверджують практики
Сьогодні амарант вирощують 15 підприємств, серед яких найбільш відомим є «Амарант України», але справою все частіше цікавляться дрібні і середні фермери. Як свідчить практика більшості з них, культура окупає себе через 2,5 роки. Власна практика склалася і у приватно-орендного підприємства «Руна», що на Київщині. Про це розповідає agroday.com.
Вперше посіяли амарант у господарстві 4 роки тому, замінивши ним овочі. Так ПОП «Руна» стало одним з перших великих виробників амаранту. При цьому акцент було зроблено на два сорти: Лєра, що дає не тільки насіння, але й листя бурякового кольору, та скоростиглий Ультра, який можна сіяти другою культурою в післяукісних та післяжнивних посівах.
Сьогодні у «Руні» вирощують 5 сортів амаранту, стабільно отримують 2,5-3 т/га товарного насіння навіть на природному агрофоні. В різні роки врожайність становила від 1,5–2 до 3–4 т/га залежно від погодних умов, причому по 4 т/га завжди давали сорти Харківський і Студентський.
Як зазначила керівник підприємства Олена Вовченко, подальше підвищення урожайності стало можливим після того, як проаналізували технологію. Навіть при тому, що амарант вважається культурою невибагливою до природно-кліматичних умов, недбалість тут неприпустима. Амарант є чутливим до технології. До того ж його можна вирощувати на одному полі принаймні 3 роки поспіль, і це лише одна з переваг даної культури.
Пестицидів господарство не використовує жодних, тому амарант вирощується як органічна продукція.
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!