Півмільйона з одного гектара – звичайна черемша стає привабливою агрокультурою

0 2 346

Колба, дикий часник, левурда, ведмежа цибуля, самардала. Все це назви однієї рослини – черемші. Росте вона в дикому вигляді і у нас, в Україні. Але мало хто знає, що черемшу цілком можна вирощувати культурним і навіть промисловим способом.

Черемша здавна славиться своїми корисними властивостями, зокрема потужними бактерицидними, антибактеріальними і антисептичними діями, а також вітамінним складом. За всіма параметрами черемшу можна назвати «суперфудом», який постійно шукають прихильники здорового способу життя в усіх країнах світу. Більш того, попит на подібні суперфуди різко зріс з моменту початку пандемії коронавірусу.


Нинішня популярність черемші робить її вельми прибутковою сільськогосподарською культурою, яка може приносити до $500 тис. доходу з одного гектара. Роздрібна ціна черемші в Україні сягає $23,7 за кг.


Черемша не тільки неймовірно корисна, але і невибаглива рослина, яка здобуває дедалі більшої популярності в якості сільськогосподарської культури для комерційного вирощування.

«В Україні черемша переважно є дикоросом, що росте в лісах, в полях. При цьому насіння садової черемші можна легально купити і посадити у себе на ділянці.

Сезон черемші досить короткий. У дикому вигляді в центральних і північних регіонах України черемша виростає в другій половині квітня-початку травня», – каже Катерина Звєрєва, міжнародний консультант Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН ФАО.



«У їжу черемша вживається як в свіжому вигляді, так і використовується в різних салатах, супах і овочевих стравах. У країнах Скандинавії з черемшею запікають овочі.

Крім того, черемша – це хороший консервант – в сушеному або розтертому з сіллю вигляді нею посипають м’ясо, щоб воно зберігалося довше. Черемша пахне ніжним часником, тому ідеально підходить в якості добавки до салатів, супів або песто», – додає експерт.

Важливо й те, що черемшею можна ласувати не тільки в сезон. З цієї рослини роблять чимало продуктів більш тривалого зберігання. В інтернеті активні пропозиції консервованої черемші. Також черемшу можна заморожувати, солити, сушити і навіть настоювати на ній рослинне масло.

 

SEEDS.org.ua за інформацією EastFruit

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!