Пироги зі смаком щастя
Почалося все з хобі та з бажання всіх нагодувати. Розповідає засновниця пекарні «Люди. Щастя. Пироги» Юлія Кубрак. Вже 5 років Юлія намагається дарувати людям щастя за допомогою своїх пирогів. Про те, як все починалося, як вдалося хобі перетворити на свою справу і навіть авторський рецепт читайте на SEEDs.
– Як і коли виникла ідея організувати власну пекарню?
– Пекарні «Люди. Щастя. Пироги» вже 5 років і почалося все з хобі, з бажання всіх нагодувати. Цей проект ми починали разом з другом, саме він подав ідею, що з мого пристрасного захоплення може вийти щось більше. Я давно прагнула до створення власної справи, відчувала, що зможу і перебирала варіанти, тому на імпульс одного відгукнулася моментально. І-і-і … закрутилося.
– Назва «Люди. Щастя. Пироги» звучить як девіз, як його придумали?
– Ідеї назви пекарні довго крутилися навколо слова «Люди». Адже, для кого це створювалося? Звичайно, для людей. Головним же завданням будь-якої людини є досягнення щастя. А наша пекарня привносить частинки щастя в моменти життя людей за допомогою пирогів. Тому всі ідеї і склалися в одну ємну смислове ланцюжок.
Працюємо по слогану: «Ми переконані, що випічка повинна бути чуттєво-смачною, продукти корисно-натуральними, а Люди просто щасливими». Крім основного девізу, у нас є і інші послання до аудиторії. На коробках і під крильцем у пташки оригамі, яка додається до кожного замовлення, ми залишаємо важливі меседжі: «довіряйте собі», «можливо все», «навколо чудеса» і «живіть серцем». У цих посланнях сконцентровано наше ставлення до людей і світу, в якому живемо.
На лого пекарні зображений символ проекту – голуб-оригамі. Основний його зміст – світ, легкість і свобода, створені руками людини, а червоний колір для мене – колір сили і любові. Люди, їх відгомін і історії надихають мене працювати в пекарні.
– Чи був досвід пекарства до власної справи і які ресурси знадобилися для старту?
– Ніякого досвіду роботи в даній сфері до початку своєї справи у мене не було. Кулінарної освіти теж немає, все, що знаю – або вивчала з доступних джерел, або досліджувала самостійно.
Стартовий капітал складався лише з власних коштів. Пам’ятаю, було потрібно близько 4-7 тисяч гривень. На той момент формат пекарні був домашнім, тобто пекла на своїй власній кухні, тому більша частина необхідної начиння у мене вже була. Гроші потрібні були лише на закупівлю коробок, всіляких витратних матеріалів, візиток і відсутніх інструментів.
За 5 років роботи було і є величезна кількість труднощів: починаючи від вибору якісних інгредієнтів, закінчуючи питаннями доставки. Кожен день в пекарні ми стикаємося з великими і маленькими викликами, і яке ж щастя їх успішно долати.
– Хто вам допомагає?
– Зараз моя команда складається з 7 осіб. Серед них 4 чудові помічниці – прекрасні пташки, з якими складається добра душевна взаємодія. Сердечно люблю, дякую і передаю привіт Поліні, Ірі, Лаванді і Ані. Так само у мене є інвестор-партнер, який є двигуном і силою проекту. Без його рішучості я б ще довго тупцювала на місці. Так само є кур’єр, який для нас ну просто супер-герой. А розбиратися в нетрях цифр і обліку нам допомагає чудова бухгалтер. Дуже ціную і вдячна команді за залученість і віддачу.
– Які можливості у пекарні? Скільки пирогів можете спекти за день?
– Виробництво у нас невелике, працює 1 професійна піч, тому в день ми можемо приготувати до 35 пирогів і плюс маленькі десерти, печиво, цукерки. В місяць виходить до 500 пирогів. Цієї кількості достатньо, щоб говорити про рентабельність пекарні. За всю історію мого пекарства зараз відбувається найстабільніший потік замовлень, з нами співпрацюють 18 кав’ярень Києва, багато приватних замовлень.
– Де берете інгредієнти для випічки і як контролюєте якість?
– Я вкрай ретельно ставлюся до вибору інгредієнтів для випічки. Продукти ті ж, що і сама вживаю щодня, а собі – все тільки найкраще і натуральне, без компромісів. У нас є сімейний бізнес з виробництва борошна, тому в вироби йде найкраща з можливих. Масло використовую виключно натуральне вершкове екстра-класу, яйця курей-вегетаріанок (їх годують тільки зерном), шоколад в основному використовую українського виробництва і бельгійський, так само є надійні постачальники горіхів, сухофруктів і заморожених ягід.
– Які пироги є в асортименті?
– Все меню формувалося таким чином, щоб люди з різними уподобаннями могли для себе щось вибрати. В асортименті солодкі і солоні пироги, цукерки та тістечка, так само є цілий напрям веганських виробів без цукру, ця тема мене особливо займає.
– Авторська випічка передбачає, що пекар все рецепти і оформлення придумує сам. У чому особливість ваших пирогів?
– Практично всі рецепти мої власні. Буває так, що беру за основу готовий рецепт, починаю його опрацьовувати і в підсумку змінюю до зовсім іншого продукту. Дуже люблю експериментувати над новими виробами, досвід дозволяє вже створювати власні технології і секрети. Я віддаю перевагу багатогранним смакам, коли в процесі їжі поступово розкриваються нюанси, текстури, приємно і несподівано дивують поєднання, коли хочеться затриматися в задоволенні, це вчить сповільнюватися в моменті.
– Що має великий попит у покупців?
– Є пироги, які безумовні лідери в кав’ярнях: солоні Папай Пай і пиріг з Італійським Акцентом, солодкі Хмарний пиріг, Шоколадний Геній і чізкейк Герцог де Чіз, так само величезним попитом користуються Захмарні тістечка. А є вироби, які більше вподобали наші приватні замовники: фірмова дольчетти і Пиріг Удачі.
– Коли і в зв’язку з чим стали пропонувати веганські випічку? На неї є попит?
– На ідею дослідження теми веганскої випічки без цукру мене наштовхнуло запрошення брати участь в йога-фестивалі, де потрібно було представити тільки вегетаріанські та веганські вироби, а пізніше і взаємодія з приголомшливими хлопцями і унікальним простором – кафе на деревах Шпаківня, де активно просувається тема здорового способу життя і харчування. Так, напрямок користується попитом.
– Чим запам’ятовуються робочі будні в пекарні?
– Незвичними замовленнями. Був один загадковий випадок, коли жінка і чоловік зробили замовлення на один день за однією адресою на ранок. Ми, фантазерки, придумали цілу історію кохання, ювілею і сюрпризів в парі, і всі гадали, як коректно здійснити замовлення. А виявилося, що за адресою був офіс і люди були практично не знайомі і навіть не здивувалися збігом. А одного разу в бізнес-центр зробили два практично ідентичних замовлення різні люди в один день.
– Поділіться рецептом найсмачнішого авторського пирога.
– Я з величезним задоволенням поділюся рецептом приголомшливого бананового хліба.
Інгредієнти для приготування бананового хліба:
• переспілі банани 3-4 шт. (близько 450 г)
• розм’якшене вершкове масло 100 г
• цукор 100 г
• борошно 210 г
• висівки 40 г (або ц / з, житнє борошно)
• мелена кориця ½ ч. л. (спеції за смаком)
• сода 1 ч. л.
• лимонний сік 1 ч. л.
• дрібка солі
• волоські горіхи 80 г (будь-які інші)
• темні родзинки 70 г (або суміш будь-яких сухофруктів)
Приготування:
Насамперед ставимо духовку розігріватися на 180 градусів.
1. Банани очистити і розім’яти в пюре виделкою, додати до них лимонний сік.
2. Волоські горіхи підсмажити в духовці або сковорідці. Крупно порубати. Ізюм промити і висушити (кількість горіхів і родзинок регулюйте на свій смак).
3. У мисці змішати м’яке масло і цукор до однорідності, додати бананове пюре.
4. В іншій мисці змішати вінчиком всі сухі інгредієнти: борошно, висівки, корицю, сіль і соду і з’єднати з бананово-масляною сумішшю.
5. Додати в тісто родзинки з горіхами, ретельно все перемішати.
6. Вилити тісто в прямокутну форму для кексів (найкраще силіконову, змащувати не потрібно), поставити в духовку і випікати близько 55 хвилин (орієнтуйтеся на особливості своєї духовки).Готовність перевірити зубочисткою, вона повинна виходити сухою.
З форми виймати хвилин через 15. Краще всього після охолодження обернути хліб в плівку, покласти в холодильник і насолоджуватися ним на наступний день. Таким чином, в ньому з’єднаються всі аромати і структура стане однорідною і щільною.
Секрет: банановий хліб досить швидко підгорає зверху, щоб цього уникнути посипте верх цукровою пудрою і вівсянкою перед тим, як поставити в духовку.
Бажаю вам кулінарних удач і смачного!
SEEDS.org.ua за матеріалами FoodandMood
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!