Зазвичай свиноферму визначають за запахом, розливними ямами та купами гною на землі, однак не цей унікальний свинокомплекс на Вінниччині. Тваринницький комплекс “Субекон” збудував першу у Центральній Україні діючу біогазову станцію, яка переробляє рештки діяльності свинокомплексу у натуральне органічне добриво.
Директор свинокомплексу “Субекон” із Сутисок Тиврівського району Андрій Чемес. За освітою він військовий, а свинарством зацікавився аж вісім років тому – ще у 2011-му почав працювати на невеликій свинофермі.
“Коли у 2013-му ми викупили сім зруйнованих ще з часів Союзу колишніх свинарників, то зрозуміли — так, як раніше, працювати не вийде! Сьогодні ринок потребує високоякісної продукції і новітніх технологій! Ми повністю реконструювали приміщення і створили сучасний тваринницький комплекс “Субекон” (сутиський бекон), який вирощує свиней м’ясних порід.
Впроваджуємо інновації — Якщо зазвичай свиноферму визначали за запахом, розливними ямами та купами гною на землі, то у нас цього немає.
Чому? Тому що, насамперед, ми збудували першу у Центральній Україні діючу біогазову станцію, яка переробляє рештки діяльності свинокомплексу у натуральне органічне добриво”, – розповів Андрій Чемес.
Як вона працює? “Методом зброджування залишків тваринного виробництва при температурі 37 градусів знищуються патогенні мікроорганізми. Це дозволяє збагатити ґрунт так званими гумусоутворюючими кислотами, які сприяють відновленню родючості землі.
Овочі на ній ростуть чудові! Причому вигода подвійна — газ, який виробляється, йде на опалення свинарників у холодну пору року.
SEEDS.org.ua за інформацією 33kanal
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!