Під Мукачевом вперше за півстоліття рекультивували унікальну чайну плантацію

0 342

Днями київські активісти та місцеві жителі провели під Мукачевом на горі Жорніна акцію з рекультивації частини чайної плантації, яка була закладена тут ще у 50-х роках минулого століття.

Десятки активістів об’єднала створена у мережі Facebook подія — вони розчищали листя та корчували коріння ожини на частині легендарної чайної плантації під Мукачевом, перекопували міжряддя і засипали його перегноєм, зробивши теплички для чайних кущів.

“Чайну плантацію під Мукачевом закладали з 25 квітня до 5 травня 1949 року. А саме з 15 листопада, якщо дослухатися до методики підручників із чаєзнавства, наприклад, того ж академіка Чхаїдзе, під кущі на плантаціях потрібно вносити органічне добриво (перегній).

Тому ми вирішили свою акцію влаштувати і провести саме в ці числа. Як бачите, зібралося понад два десятки людей — кияни та місцеві жителі, котрим небайдужа доля єдиної в наших широтах чайної плантації”, – каже Максим Малигін, чайний експерт із Києва – громадський активіст, що уже понад чотири роки опікується мукачівською чайною плантацією.

Чайний експерт пояснює, що нині ця плантація — здичавілі без догляду кущі. Фактично те, що є тут зараз, — це коренева поросль, яка відновлюється щороку після вимерзання. У часи, коли плантацію доглядали, кущі камелії тут досягали до 2-х метрів.

“Зараз тут можна зібрати максимум 1-1,5 кг чайного листя у травні – це те, що збирав я для наших чайних експериментів та — очевидно — ще хтось, крім мене, – каже Малигін. – Але саме стільки — усього 1-1,5 кг листя для ферментації — це те, що можна сьогодні тут зібрати без шкоди для кущів. І треба також сказати, що з кожним роком ця цифра зменшується”.

“Якщо нам вдасться зібрати 3-4 кг листа наступної весни з цієї плантації, ми отримаємо 1 кг готового чаю.

З цим чаєм ми зможемо достойно презентувати український чай з української плантації на європейському та світовому рівні.

Це іміджева штука, треба чесно говорити – що в масштабах, поки плантація дає до 20 кг чаю. Насправді, наразі це буде розвиватися як туристична атракція, де можна попити чаю, провести чайну церемонію та поговорити про чайні експерименти”, – наголошує Малигін.

 

SEEDS.org.ua  за інформацією ukrinform

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!