Під Києвом заснували перший в Україні студентський виробничий кооператив
На Київщині студенти та викладачі Немішаївського агротехнічного коледжу створили кооператив, який вже виготовляє сири, а незабаром тут вирощуватимуть органічні ягоди та овочі.
Як зазначила викладач коледжу Мар’яна Лелюх, рішення про об’єднання у кооператив було прийнято лише після того, як студенти дізналися про основи кооперації. “Дану дисципліну в нашому коледжі було запроваджено у навчальний процес. Коли студенти дізналися про можливості та потенціал сільськогосподарських кооперативів, то вони й вирішили об’єднатися”,- пояснила викладач Немішаївського агротехнічного коледжу.
Вона також розповіла, що у провідних вищих навчальних закладах світу існують різні подібні кооперативи.
“Зокрема, це студентські їдальні. Молоді люди беруть в оренду приміщення та утворюють StudFoodCoop. Такий приклад я побачила перебуваючи у місцевому університеті канадської провінції Квебек. Річна оренда приміщення тамтешнім студентам обходиться у $1 млн на рік. Коли ми побували на зборах правління StudFoodCoop та нам озвучили цю цифру, то ми були дуже вражені”,- зазначила Мар’яна Лелюх.
За словами пані Мар’яни, викладачі коледжу перед створенням кооперативу пояснювали студентам передусім, які можливості буде мати кожен з них, об’єднавшись. Після чого у агроколеджі було проведено студентські збори щодо доцільності створення кооперативу членами якого мають право бути й викладачі.
Вже 7 лютого поточного року були проведені збори ініціативної групи за результатами яких було оформлено протокол з підписами студентів та викладачів щодо створення кооперативу та затверджено план його роботи.
“Коледж має власний зооцентр та ферму, яка налічує 220 корів та щодня виробляє близько однієї тонни молока, яке згідно укладених контрактів реалізується на переробні заводи. З огляду на це в нас виникла думка про те, щоб не просто реалізовувати молоко переробникам, а збільшуючи ланцюг доданої вартості переробляти молоко в коледжі, отримуючи за це гроші.
Тобто студенти за свою фізичну працю отримують зарплату, а прибутки спільним рішенням розподіляють або між собою, або за цільовим призначенням для розвитку кооперативу”,- розповіла деталі роботи кооперативу викладач коледжу.
У свою чергу, Денис Кабінець студент першого курсу розповів, що кооперативом було вироблено перший сир, який було презентовано на Фестивалі сирів, що відбувся у столичному ВДНГ. “Для участі у заході кооперативом було створено власний бренд – AgroUniverse”-, зазначив студент.
Мар’яна Лелюх додає, що під час Фестивалю представники мереж збуту підходили до молодих кооператорів і пропонували продавати продукцію у себе в магазинах. “Тобто, проблем із збутом продукції на внутрішньому ринку у нас не має, головне забезпечити належні обсяги збуту, які вимагають торгові мережі – це для нас головне завдання”,- розповіла викладач.
Вона також додала, що діяльність кооперативу щодо переробки молока у масло та сири проводиться при супроводі висококваліфікованих фахівців-технологів. До їх складу входять як викладачі коледжу, так і представники профільних асоціацій козівників, вівчарів тощо.
“Створенням кооперативу викладачі коледжу хочуть передати студентам не тільки власні теоретичні знання, але й практичні. Для цього варто було створити платформу, якою і став наш студентський кооператив”,- зазначила Мар’яна Лелюх.
Говорячи про плани з розвитку кооперативу Денис Кабінець підкреслив, що поки кооператив виробляє лише сири, але в майбутньому планується розвивати виробництво органічної ягідної та овочевої продукції.
При цьому Мар’яна Лелюх додає, що зараз коледж знаходиться у процесі підписання угод з представниками агробізнесу, що багато років займаються виробництвом органічних ягід та овочів, зокрема малини, суниці садової, обліпихи, ревеню.
“Власну продукцію ми плануємо експортувати у подальшому за допомогою наших партнерів. Вже цього року ми плануємо здійснити посадки ягоди на площі близько 30 га. Землю в користування наш кооператив має взяти чи то на правах оренди, чи то спільного користування з коледжем – остаточне рішення залежить від Національного університету біоресурсів і природокористування України (НУБіП), відокремленим підрозділом якого є наш коледж.
Вже цими днями кооперативом буде відкрито власний банківський рахунок та оформлена необхідна податкова документація.
Студентський кооператив є рівним членом серед інших операторів ринку сільськогосподарської продукції. Тому все потрібно робити прозоро: через банківський рахунок кооперативу сплачувати усі податки, єдині соціальні внески тощо”,- підкреслила Мар’яна Лелюх.
SEEDS.org.ua за інформацією Agri-gator
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!