Під час фестивалю на Рівненщині готували старовинну поліську страву – холодну юшку з грибами та оселедцем

0 7

На Рівненщині відбувся етнографічний фестиваль “Холодна юшка у пана Малинського”. Саме холодна юшка з грибами та оселедцем вже кілька років поспіль збирає жителів Рівненщини на цей етнозахід, пише SEEDS

Відбувається фестиваль в селі Зірне на території парку графа Емануеля Малинського. Цей польсько-французький аристократ, який має прямий стосунок до заснування Зірного, залишив по собі не лише унікальний парк, а й маєток, частина будівель якого досі використовуються, пише Рівненська обласна рада.

Читайте також: Таємні сигнали горохової каші – на що натякав гостям відомий десерт барокової української кухні

Ірина Рачковська – директорка Рівненського обласного центру народної творчості, який є одним із організаторів фесту, розповідає, що вперше фестиваль провели у 2022 році. Ідею заходу пов’язали з гастрономічною родзинкою Рівненського Полісся – холодною юшкою з грибами та оселедцем.

«Спершу це була обрядова страва поліщуків, яку готували на Святвечір. До сьогодні її готують в кількох громадах нашої області: окрім, власне, Березнцівщини, – це Соснівська, Рокитнівська та Корецька ТГ», – зауважила дослідниця.

За словами пані Ірини, фахівці центру поставили собі за мету ще більше популяризувати цей гастрономічний спадок – щоб в подальшому старовинну поліську страву внесли до переліку нематеріальної культурної спадщини Рівненщини, а в подальшому – і України. Роботу з документами розпочнуть на початку наступного року.

До національного переліку НКС вже внесені п’ять елементів з Рівненщини: це виготовлення та гра на дудці-викрутці, наряджання могильних хрестів, приготування голубців із млинцями по-радивилівськи, бортництво й традиція водіння Куста.

 

SEEDS

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!