Перспективні ніші для розвитку сімейного ягідництва: рекомендує Олександр Ярещенко
Наскільки жимолость, ожина та порічка червона є перспективними нішами для розвитку бізнесу сімейного ягідництва? Як досягти економічної ефективності даного бізнесу навіть маючи невелику земельну ділянку площею від 0,5 до 2,5 га? Про це розповів заступник директора з наукової роботи Інституту садівництва НААН України Олександр Ярещенко під час Міжнародної конференції «Мільйон з гектару», що відбулася в Кропивницькому (Україна).
«Середньостатистична сім’я з 3-4 людей, які є повноцінними працівниками, може цілком заробляти на ягідництві. Для цього, насамперед, потрібно мати земельну ділянку у приватній власності площею від 0,5 до 2,5 га. В цьому разі найману працю доводиться використовувати лише в найбільш напружені періоди – збирання врожаю, посадка тощо. Проте, перед тим як розпочати власний бізнес потрібно провести ретельний моніторинг потенційних ринків збуту вирощеної продукції, заручитися консультаційною підтримкою фахівців, визначитися з вибором постачальників садівного матеріалу, технічних засобів та інших матеріалів виробництва»,- надав поради Олександр Ярещенко.
Він також додав, що фермеру варто пройти обов’язкову сертифікацію продукції та, заради покращення подальшого збуту, зкооперуватися з іншими виробниками.
При цьому основними каналами реалізації продукції можуть бути оптові ринки, співпраця з магазинами та сегментом HoReCa, а також створені власні торгові точки чи фермерський магазин.
Щодо закладання насаджень жимолості, то, на думку фахівця НААН, фермеру варто звернути увагу на нові перспективні сорти вітчизняної та закордонної селекції. Перспективними є вітчизняні сорти – Алісія та Спокуса, російські – Дочь Вєлікана, Восторг, Югана, Синий Утес, Уссульга та канадські – Aurora, Boreal Blizzard, Boreal Beast, Boreal Beauty.
«Використовувати плантації з такими насадженнями можна впродовж 20-30 років, а збір першого «сигнального» урожаю можна проводити вже на наступний рік після висаджування»,- зазначив Олександр Ярещенко.
Задля можливості в подальшому проводити ручний збір ягід, садівний матеріал потрібно висаджувати восени за схемою 2,5х1,0 м. Мульчування проводиться соломою чи агротканиною, а задля ефективного краплинного зрошення укладається 1-2 стрічки системи на ряд.
«При дотриманні всіх цих умов повного плодоношення плантації можна досягти вже з 5-6 сезону»,- зауважив Олександр Ярещенко.
Ще одною перспективною нішею для розвитку сімейного ягідництва, на думку фахівця, є ожина.
Перспективними сортами в даному випадку є Карака Блек, Лох Тей, Чачанска бестерна, Натчез, Оушита, Тріпл Кроун, Heaven Can Wait, Colambia Star – переважно американської селекції.
«Висадка проводиться навесні за схемою 2,5-3,0 х 1,5-2,0 м (ручне збирання). Мульчування варто робити в ряду. Крапельне зрошення – одна стрічка на ряд»,- розповідає деталі посадки культури фахівець.
При цьому, збір першого «сигнального» врожаю, як і у випадку з жимолостю, можна проводити на наступний рік після посадки, а повного плодоношення плантація сягне з третього сезону. Плантацією можна користуватися близько 15 років.
Заробити в галузі сімейного ягідництва можна й вирощуючи червону порічку, переконаний Олександр Ярещенко.
Перспективними сортами тут, зокрема, є Святомихайлівська та Ровада.
«Посадку варто робити восени або ранньою весною використовуючи при цьому саджанці з відкритим коренем або однорічні контейнерні рослини за схемою посадки 2-2,5 х 0,5-0,75. Краплине зрошення робиться однією лінією на ряд, а для мульчування використовують солому, компост чи агроволокно. Збір врожаю проводиться вручну», – зазначив Олександр Ярещенко.
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!