Перша в Україні зміїна ферма не витримала випробування коронавірусом

0 924

Львівські підприємці Ірина та Іван Юськевичі влітку 2019 року зважилися на експеримент. На додаток до основного бізнесу, равликової ферми, вони вирішили розводити змій.

Купивши для першої в Україні зміїної ферми кілька десятків сертифікованих вужів і полозів, вони сподівалися заробити на продажу зміїного м’яса.

Всі шанси на успіх перекреслила весна 2020-го і епідемія коронавіруса. Змій довелося з’їсти самим, частину равликів – пустити на корм для нових тварин – качок.



До ідеї розвивати зміїний бізнес власники сімейної компанії “Західний равлик” прийшли спонтанно. “Ми хотіли спробувати щось нове, чого в Україні ще ніхто не робив”, – згадує Ірина Юськевич.

Зміїне м’ясо – екзотичний делікатес, який привертав би на ферму туристів. Чому б не спробувати?

Юськевичі купили плазунів у українських заводчиків, сертифікували їх, поставили на облік в Держпродспоживслужбі. У скільки обійшлися незвичайні вихованці, підприємці не розголошують. На онлайн-сервісах оголошень за одного полоза просять 1000-4000 грн.

Новим мешканцям ферми потрібен був догляд і увага.

“Кожна змійка за тиждень з’їдає хоча б одну рибку, одне перепелине яйце, випиває 30 грамів молока”, – говорить Ірина. Змії жили в спеціально обладнаному вольєрі, добре перезимували і навіть встигли дати потомство. Але “м’ясну” функцію виконати не встигли.

До забійної “їстівної” кондиції плазуни, за словами Юськевич, ростуть близько трьох років. Закінчити бізнес довелося раніше.

“Коронавірус зробив свою справу. Виявилося, що змії можуть бути носіями COVID-19, довелося згорнути цей напрямок”, – говорить Ірина.

На фермі на той час мешкали вже близько 50 змійок. Підприємці вирішили прибрати їх з території ферми.

“Коли вибухнув коронавірус і карантин, дорослих особин ми забили і самі поласували їх м’ясом, – згадує Ірина. Дрібних – випустили в дику природу”.

Всі інвестиції пропали, було, чому сумувати. Блюдо з змії приносило б їм 3000-4000 грн за порцію. “Однією змійкою можна нагодувати трьох-чотирьох людей. Вага змій невелика, але ця страва не для того, щоб наїстися, а, скоріше, щоб спробувати”, – пояснює Ірина.

Це були не всі біди Юськевичів. Коронакриза вдарила і по їх основного бізнесу – равликам. Щоб чимось зайняти себе на дозвіллі, Юськевичі купили 25 каченят. Підприємниця зізнається: ідея з каченятами виявилася дуже доречною. Зараз “Західний равлик”, за її словами, вибрався зі збитків.


Як заробити на нішевих продуктах в Україні? В яке крафтове виробництво доцільно інвестувати і які технології допоможуть зібрати максимальний врожай?

Відповіді на ці питання Ви почуєте від провідних агрофахівців під час Міжнародної конференції:

“Ніші. Технології. Інвестиції” з циклу “Збільшення прибутків в агробізнесі”

від Sapienza.media

28 жовтня у Міжнародному Виставковому Центрі (МВЦ, Київ).  

 

SEEDS.org.ua за інформацією biz.liga.net

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!