Киянка Людмила Романюк переїхала до Тернополя з початком повномасштабної війни. На новому місці жінка знайшла себе у випіканні крафтового хліба, пише SEEDS.
Спершу вона пекла для рідних та друзів. Чимало хлібин спекла та передала військовим. Свою справу Людмила Романюк називає “хліботерапією”.
“Випікання було як хобі, порятунок, щоб відволіктися від війни. І все це переросло у велику любов до хліба. З часом це стало моєю хліботерапією. Відпочиваю, коли печу. Це як медитація для мене. І кожного разу мені цікаво, який він вдасться. Бо щоразу виходить інакшим. Вважаю, що випікання хліба — це ціла наука, яка постійно вдосконалюється”, розповіла Людмила Романюк Суспільному.
Випікати хліб Людмила Романюк починає із закваски: “Закваска в нас жива, пшенична, стовідсоткової вологості. Потрібно її годувати кожного дня, як маленьку дитину. Якщо закваска сильна, буде гарний хліб. В цих пропорціях закваска буде бродити чотири години і з неї вже можна буде випікати хліб. Пропорції — один до одного: закваска, вода і борошно”.
Далі Людмила розминає тісто руками на столі, робить розрізи, кладе буханці в духовку. Випікається хліб при температурі 260-300 градусів протягом 40 хвилин, перших 20 — з парою.
Коли пекарка виймає хліб з духовки. Результатом задоволена: “Таку шкуринку дає довга холодна ферментація. В нас вона іде майже 16 годин, заміс тримаємо у холодильнику. Коли витягаємо хліб із духовки, він починає хрустіти. Це називається “мелодія хліба”, її можна почути, якщо прислухатись”.
Читайте також: У Вінниці створюють нову гастрономічну родзинку Поділля – страви на основі бурякового квасу
За словами Людмили Романюк пшеничний хліб з українського борошна без домішок масла або сиру, не цвіте. Він може черствіти десь аж за тиждень.
Запрошуємо фахівців аграрного бізнесу взяти участь у ювілейній конференції
«Прибутковий агробізнес 2025: Освіта. Технології. Фінанси».
Конференція відбудеться 12 лютого 2025 року в рамках виставки “АГРОВЕСНА“ об 11:30 у Київському МВЦ в конференц-зоні 3 павільйону.
УЧАСТЬ БЕЗКОШТОВНА ЗА УМОВИ ПОПЕРЕДНЬОЇ РЕЄСТРАЦІЇ
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!