Пасічники з України створили технологію для низькотемпературної переробки меду

0 127

«Пасіка 21» — це унікальна кооперація професійних українських пасічників, які виготовляють органічну медову продукцію, пише SEEDS.

Зараз їх господарство налічує понад 4500 бджолиних сімей і є найбільшою і найстарішою промисловою пасікою України, що стійко розвивається навіть у нинішніх непростих умовах.

На жаль, більшість експортерів України продають мед як сировину. Пояснюється це просто: щоб переробляти мед, потрібно його фасувати. Щоб продавати фасований мед, потрібно працювати з мережевим ритейлом. Про це розповів один із засновників кооперації професійних пасічників «Пасіка 21» Сергій Шаронін.

Читайте також: Війна в Україні сприяє наступу небезпечної алергенної рослини – амброзії

Водночас за словами експерта, для цього потрібно сильний маркетинг і капітал, достатній для фінансування виробництва і продажів.

«Від самого початку ми шукали шляхи створення додаткової вартості продукту, який ми виробляємо. Фасований мед продається дорожче, ніж мед у бочках. А якось модифікований продукт може продаватися ще дорожче. Мед можна модифікувати кількома способами: виготовленням купажів, кремоподібного меду, гомогенізуючи чи створюючи суміші меду з добавками, цукерки й батончики на основі меду тощо», — зазначив пасічник в інтерв’ю для Kurkul.com.

Сергій Шаронін додав, що вони змогли створити технологію для низькотемпературної переробки меду в Україні. Мова про мед соняшнику. Він має високі смакові властивості, але його органолептика підкачала —  цей мед швидко кристалізується з великим і грубим «на дотик язика» кристалом. Тому він сильно недооцінений і фактично продається як сировина.

«Ми навчилися подрібнювати ці кристали без нагріву і виготовляти стабільні гомогенізовані суміші на основі цього меду і різних субліматів. Пройшовши розробку і виробництво трьох поколінь дослідних установок у нас на базі, ми передали отриману технологію нашому партнеру і спільно довели її до серійної установки. Зараз ми використовуємо її, підвищуючи не тільки органолептичні та смакові властивості соняшникового меду, а й дохід», — пояснив пасічник.

 

SEEDS

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!