Овочівники України перейшли на вирощування монокультур
У цьому сезоні тактика овочівників більше схилилася до висадки монокультури або окремого напрямку. Такими спостереженнями ділиться Андрій Романів, власник господарства «Раст-Агро», що на Дніпропетровщні, пише SEEDS.
«Наприклад, багато хто вклався тільки у картоплю або у «раньку» (ранню продукцію), чи у парники та теплиці, у перці, кабачки, баклажани і подібні культури. Причому останніх дуже багато, буквально сотні гектарів нових насаджень додали», – розповів Андрій Романів журналу «Садівництво по-українськи».
Останні п’ять років в господарстві постійно в роботі 100 га овочевих плантацій. Основна спеціалізація – овочі борщової групи. З неї капуста, цибуля, морква – обов’язкові та займають найбільші площі. Попутно буває картопля та буряк. А ще тут вирощують томат та кавуни. Минулий сезон Андрій Романів відзначає як складний для господарства.
Читайте також: Сьогодні лінії для пакування овочів потрібні навіть дрібним фермерам – бракує працівників
«Враховуючи досить багато постійних витрат – електроенергія на сховищах, лізинг, кредитні зобов’язання, зарплати, – ми минулого року вийшли десь на нуль, – розповів він. – Не в мінус – і те слава Богові, особливо, враховуючи, скільки любителів у 2023 році позаходило у галузь. Цей рік, мені здається, має бути трошки кращим».
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!