Овочесховища з природною та активною вентиляцією: що обрати?
Триває активний сезон збору картоплі, цибулю вже зібрали, морква та буряк чекають свого часу. У такий період керівники господарств, які ще не мають спеціалізованих місць зберігання, або сховища яких технологічно застаріли, думають про можливість обладнання нових спеціалізованих приміщень для цього чи наступного сезону. Які бувають типи сховищ та на що звернути увагу при їх облаштуванні, в коментарі для SEEDS розповів Данило Харченко, менеджер проектів компанії «Alternative Technologies PF».
«Сховища для овочів, залежно від того, яке зберігання планується, поділяють на два типи — з активною та природною вентиляцією. У приміщеннях з природною вентиляцією повітрообмін з навколишнім середовищем відбувається шляхом різниці температур повітря в середині сховища та назовні. При цьому вентиляція здійснюється через припливні люки, дверні отвори та ін. У приміщеннях з активною вентиляцією холодне зовнішнє повітря надходить до сховища з допомогою вентиляторів каналами вентиляційної системи», — розповідає фахівець.
«Одним з кращих варіантів є так звана примусова вентиляція, коли система вентилювання з центральним, бічними та розподільними каналами монтується під підлогою. У таких сховищах продукція продувається холодним повітрям знизу вгору», — говорить менеджер проектів компанії «Alternative Technologies PF».
Що ж до особливостей зберігання різних видів продукції Данило Харченко зазначає: «Наприклад, картоплю можна зберігати як у ящиках, так і в бортах. Якщо картопля зберігається навалом (в бортах), то для сховища необхідна приточна вентиляція, яка використовує повітря ззовні. При цьому вентиляція здійснюється через канали. Це активна вентиляція. Поток повітря регулюється залежно від температури та пори року. Для моркви це робити не обов’язково. Тут важливо витримати високі показники вологості (близько 95%) та температуру в сховищі +2 градуса».
При обладнанні сховищ мають значення і обсяги виробництва.
«Якщо, наприклад, йдеться про моркву, то бажано використовувати великі камери, оскільки завантажуються десятки тонн продукту на день. Доцільно будувати камеру для зберігання великих обсягів. Приміром, можна обладнати сховище на 800 тонн. З картоплею дещо інша ситуація. Там обсяги завантаження не настільки важливі», — говорить фахівець.
Що ж до того, чи доцільно, з економічної точки зору, малим та середнім фермерам використовувати сховища, Данило Харченко зазначив: «Це залежить від того, що фермерське господарство планує робити з продуктом далі. Але, здебільшого, вони реалізовують чи переробляють свою продукцію не одразу після збору, тому її варто десь зберігати. А щоб не втрачати на якості та кількості продукту, зберігати потрібно правильно».
З’явилися питання? Зв’яжіться зі спеціалістами компанії «Alternative Technologies PF» :
почта: info@alttech.com.ua
телефон: +38 (093) 473 24 00
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!