Отруїтися нітратами в кавунах, ягодах та фруктах практично неможливо – Андрій Ярмак

1 2 021

Вміст нітратів в овочах і фруктах – вельми популярна тема української стрічки новин влітку. Отруїтися нітратами і правда можна, однак трапляється таке вельми нечасто. 

Правда полягає в тому, що середньостатистичні мешканці країн за межами колишнього СРСР навіть не чули про те, що нітратами, навіть теоретично, можна отруїтися.


Про це пише економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак в блозі на EastFruit.



«У магазинах і на ринках країн колишнього СРСР можна нерідко побачити людей, які заміряють щось модними приборчики з видом викривачів. Іноземці з ЄС, які разом зі мною одного разу спостерігали цю картину, дивувалася, а на пояснення, що люди заміряють нітрати, запитали: «а що таке нітрати»?

З чистого інтересу я опитав кількох знайомих з США і ЄС про те, як вони ставляться до нітратів в овочах і фруктах, і незмінно отримував здивований погляд і таке ж уточнююче запитання «а що таке нітрати»? Ті ж, хто знав, що таке «нітрати», зазвичай уточнювали, чому у них повинно бути якесь до цього ставлення.

«Наша людина», звичайно, думає, що йому попався абсолютно дурний тип іноземців, адже в колишньому соцтаборі мало що лякає людей більше, ніж страшні нітрати в овочах, фруктах і навіть ягодах!

Але правда полягає в тому, що середньостатистичні жителі країн за межами колишнього СРСР і деяких країн-колишніх сателітів, навіть не чули про те, що нітратами, навіть теоретично, можна отруїтися», – пише Андрій Ярмак.

“Як так?! Отже це тільки у нас такі погані виробники, труять масово людей, а у них такого немає?! А як же розхожі фрази «у нас все натуральне, а у них там все хімія»?! Або, може бути, регулюючі органи США, ЄС та інших розвинених країн просто не дбають про своє населення?

Давайте звернемося до вимог ЄС з безпеки, які, як усім відомо, дуже жорсткі – значно більш жорсткі, ніж в країнах колишнього СРСР.

І тут виявляється, що в ЄС взагалі не обмежується вміст нітратів в кавунах, динях, огірках, помідорах та інших овочах, і фруктах, які найчастіше перевіряють в наших країнах.

В ЄС нітратні норми існують лише для найбільш корисних видів зелені: руколи, шпинату і салату, зокрема салату айсберг, і вони встановлені на досить високому рівні. Більш жорсткі норми тільки для цих же овочів, які використовують в дитячому харчуванні», – зазначає економіст ФАО.



«Повторюся, я зараз говорю про природні нітрати, які містяться в соку більшості рослин і є вкрай важливими для їх росту і розвитку. Нітрати у воді і нітрати в харчових продуктах на основі м’яса – це зовсім інша історія.

Тепер давайте подумаємо, а які овочі містять найбільшу кількість нітратів навіть в нормі, тобто в нормах «радянських» (такий вміст, до речі, вимірюється в мг/кг).

Ось вони: шпинат, рукола, петрушка і листові салати тут абсолютні чемпіони. У нормі у них може бути 2000 мг/кг, а 4000 мг/кг у руколи навіть до 6000 мг/кг. Корисний продукт і національна гордість України, а також основа українського борщу – червоний буряк, містить близько 1400 мг/кг нітратів, а редиска – до 1200 мг/кг.

Чи не правда, дуже підозріло, що список найбільш «нітратних» овочів сильно нагадує список найкорисніших овочів з будь-яких топ-рейтингів дієтологів. А як же мультфільми і комікси про моряка Папая, що поїдає шпинат і овочі у великих кількостях? Виходить, дітям з дитинства пропонують споживати більше нітратів?! Щось тут не сходиться», – продовжує Андрій Ярмак.



«Так, а що ж у нас з кавунами і динями, а також з ягодами, особливо ранніми, яких наш споживач боїться, як вогню? Зазвичай вміст нітратів в таких продуктах знаходиться в межах 60 мг/кг, тобто в 100 разів нижче, ніж в руколі та в 20-25 разів менше, ніж в буряках і петрушці.

Так чого ж боїться споживач в ранніх кавунах, динях, суниці садової (полуниці) та інших фруктах? Звідки ж беруться отруєння, адже ніхто ж не стане говорити, що отруєнь немає?!

Все простіше простого – симптоми отруєнь, які радянські і пострадянські лікарі радісно приписують нітратам, абсолютно ідентичні банальним кишкових інфекціям. Щоб уникнути отруєнь, важливо дуже добре мити руки, і не забувати мити ягоди, фрукти, овочі і навіть кавуни і дині перед вживанням», – нагадує експерт.

«Мити їх потрібно не менш ретельно, ніж руки, тому що збирають їх, на жаль, теж руками. Не тільки під час збирання і вантаження, а й в магазинах, на ринках, на лотках, до овочів і фруктів, нерідко, торкається величезна кількість людей за день.

Згадайте лотки для продажу кавуна – наш покупець обов’язково повинен покрутити кавун в руках, помацати його, перевірити хвостик, придавити, послухати звук і т.п. Кількість торкань за день – просто величезна. Люди йдуть з роботи після громадського транспорту і т.п., тобто руки вони, швидше за все, не помили, перед тим, як мацати кавун», – продовжує Андрій Ярмак.



«І ось тут ми повертаємось до питання про те, чому у вересні в Україні кількість отруєнь різко падає і наш споживач починає говорити, що так, тепер вже точно можна купувати кавун, тому що там немає нітратів? Однак в реальності основною причиною, найімовірніше, є зниження температури повітря, що дозволяє також знизити активність бактерій на поверхні продуктів.

Інших пояснень немає, тому що у вересні, як і раніше активно прибирають овочі, фрукти і ягоди і поставляють їх споживачам.

Я вже багато років цитую Маріте Гайл, експерта Латвійської асоціації професійних овочівників “Latvijas dārznieks”, яка давно працює в європейській парадигмі безпеки овочів і фруктів, але добре пам’ятає і про радянські підходи, і про страх населення перед нітратами, що передається з покоління в покоління. Вона багато років розвінчує міфи про нітрати в своїх публікаціях.

Зокрема, пані Гайл вважає, що нітрати в овочах, баштанних і фруктах лімітуються в наших країнах головним чином тому, що вони легко і дешево визначаються, і дають можливість контролюючим інституціям успішно імітувати бурхливу діяльність.

Однак, не потрібно плутати визначення вмісту нітратів в спеціалізованих лабораторіях з визначенням електронними приборчиками – це абсолютно різні речі», – зазначає Андрій Ярмак.

«Тепер же повернемося до цього підозрілого списку високонітратних овочів, який, чомусь, збігається зі списком корисних овочів. Всі спортсмени вже давно знають, що продукти з високим вмістом нітратів, допомагають швидше відновитися після інтенсивних тренувань.

Ось приклад дослідження, в якому доводиться користь нітратів для розвитку і зміцнення м’язів ніг. Ті, хто регулярно споживав високонітратні овочі, навіть ходили в середньому на 4% швидше! І це багаторічна справжнє наукове дослідження на великій вибірці людей.

Дослідження рекомендують включати в свій раціон більше овочів з високим вмістом нітратів, і називають серед інших листові салати, шпинат, листову капусту (яку зараз багато хто називає «Кейл» або навіть «калі»), шпинат і так, нашу улюблену червону столовий буряк», – пише економіст ФАО.



«Навіть більше – вчені все сміливіше говорять про те, що нітрати корисні для серцево-судинної системи! Та й саме слово «нітрати» в лексиконі кардіолога зустрічається регулярно. На них засновані багато препаратів для лікування людей із захворюваннями серцево-судинної системи.

Ну і найголовніше, рослині потрібні нітрати, і вони потрібні людині. Повторюся, що тут мова йде лише про рослинних нітрати, що містяться в овочах і фруктах. Відкрию один секрет, який зовсім і не є секретом – навіть ми самі, точніше наші тіла, виробляють нітрати», – нагадує Андрій Ярмак.

«Отруїтися нітратами і правда можна, проте це відбувається вкрай рідко! Щоб отруїтися нітратами, потрібно з’їсти дійсно величезну кількість високонітратної продукції, такої як шпинат, рукола, листова зелень, свіжий буряк або свіжий буряковий сік і т.п. Отруїтися ж нітратами в кавуні, ягодах, фруктах практично неможливо.

Добре б, щоб країни, де ще діють застарілі нітратні норми, такі як Україна, Узбекистан, Казахстан, Білорусь, Киргизстан і ін., переглянули їх, з урахуванням сучасних реалій і розуміння підходів до безпеки продуктів харчування.

Одразу наголошу, що цей блог є моїм особистою приватною думкою, мета якого в залученні уваги до нагальної потреби поновлення наших знань і уявлень про рослинні нітрати і більш уважного вивчення даної теми з урахуванням світового досвіду», – пише експерт.

 

SEEDS.org.ua за інформацією EastFruit

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!
1 Comment
  1. рус пише

    так можна ж помити кавуна – чи не означатиме це, що дитина не отрується, як у нас буває, протягом 2-3 годин, хімією з кавуна?
    Мабуть таки справа не тільки в немитій поверхні кірки кавуна.

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!