Особливості зберігання картоплі: до різних продуктів потрібен різний підхід

0 250

Співпраця професіоналів з різних галузей практично завжди є шляхом для здобуття нового досвіду та створення нових, більш якісних рішень. Якщо йдеться про спільну роботу виробників плодоовочевої продукції та постачальників техніки для її зберігання, то виграють обидва гравці ринку. Виробник продовжує термін реалізації продукції, а технічна компанія отримує досвід роботи з новими сортами та з новими умовами. Саме такий симбіоз склався між компаніями «Агріко Україна» та «ВанДайк Технікс‎»‎, які наразі співпрацюють у питаннях зберігання картоплі. Директори компаній Микола Гордійчук та Андрій Марущак поділились своїм досвідом з читачами SEEDS.

Період зберігання картоплі

«‎Більшість пізніх сортів від «‎Агріко» ‎ ‎ мають довгий період спокою, або добру лежкість. Це означає, що у таких сортів як “Пікассо””, “Рудольф” та ін. період спокою довший, ніж у картоплі ранніх сортів. При температурі +4 — +6 градусів пізні сорти можна зберігати до травня, навіть, до червня. Але це, безумовно, можливо при належній вентиляції — у сховищах, які обладнані такими системами. У місцях зберігання, де немає активної вентиляції, жоден сорт картоплі не буде добре зберігатись — втрати будуть значними», — зазначив Микола Гордійчук.‎

Навіщо потрібна вентиляція?

«Під час зберігання картопля «‎дихає», тобто виділяє вуглекислий газ. Вентиляція потрібна для того, щоб виводити його зі сховища. ‎Якщо вентиляції немає, усередині картоплі утворюються чорні плями — вона «‎задихається»‎. Це впливає на товарний вигляд. Як правило, таку продукцію вже не споживають. Правильні технічні рішення щодо вентиляції забезпечують якісне зберігання врожаю з мінімальними втратами. Якщо якісної вентиляції немає, це призводить до збільшення збитків — починаючи від втрати вологи, закінчуючи розвитком різних хвороб та ін.»‎, — говорить директор «Агріко Україна».

Які ще фактори впливають на якісне зберігання?

«‎Перш за все, картопля має зберігатися в якісно обладнаному сховищі сухою. Якщо після збирання продукт вологий, його обов’язково потрібно просушити. У більшості сучасних сховищ передбачений режим «‎сушка»‎, або лікувальний період. Під час цього періоду картопля просушується, і механічні пошкодження, рани, які були на її поверхні, загоюються. Якщо ж цей етап пропустити, пошкодження залишаються відкритими. Через них до м’якоті картоплі потрапляють хвороби. Потім продукт буде погано зберігатися, або кількість втрат зросте», — зазначає пан Гордійчук.‎

Фахівець радить зберігати картоплю в ящиках чи контейнерах. У такому випадку, навіть якщо в сховищі виникла проблема зі зберіганням, ви можете її локалізувати. Під час регулярних оглядів такі проблеми виявляють. Контейнери з пошкодженою картоплею дістають та перебирають. Потім ухвалюють рішення — реалізувати цю партію картоплі одразу, чи просушити та знову закласти на зберігання.

До кожного продукту має бути різний підхід

«‎Умови зберігання продукції у сховищах (температура та вологість) автоматично регулюються обладнанням, залежно від параметрів, які задаються окремо під кожну культуру. Але процеси підготовки плодоовочевої продукції до зберігання відрізняються, адже до кожного продукту, зібраного на різних полях, у різних умовах, повинен бути різний підхід. Це вже технологія зберігання. Саме цим «ТОВ ВанДайк Технікс‎» відрізняється від багатьох інших компаній, які просто продають обладнання. У нас інший підхід: ми все пояснюємо клієнту і, як правило, супроводжуємо його протягом усього першого періоду зберігання. На цей час така послуга безкоштовна. Ми прагнемо, щоб виробники плодоовочевої продукції навчились правильно її зберігати, а не просто встановлювати параметри обладнання і залишати об’єкт», — зазначає Андрій Марущак.

«‎Великий досвід роботи дозволяє відштовхуватись від регіональних особливостей. Ми консультуємо клієнтів не лише в Україні, але й у Казахстані, Азербайджані, та ін. Умови регіонів впливають на те, як правильно закладати продукт на зберігання. Значення має також те, на яких ґрунтах виростили ту чи іншу культуру. береться до уваги температура збирання та ґрунту, температура закладання та ін.»‎, — розповідає комерційний директор «ВанДайк Технікс‎»‎.

SEEDS

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!