Органічна продукція: підтримка і сумніви
Закон про органічне виробництво покликаний покращити життя і виробникам, і споживачам. На цьому наголошують його автори та їх однодумці.
За новим документом, будуть створені кращі умови для виробників та враховані підвищені потреби споживачів. Про очікувані позитивні зміни написав на своїй сторінці у Facebook заступник голови комітету ВР з питань аграрної політики Олександр Бакуменко. Очікується, що конкурентоспроможність вітчизняної органічної продукції значно зросте, і внаслідок цього відкриються нові ринки збуту. споживачі можуть сподіватися, що нове маркування буде справді свідчити про органічне походження продукції. Крім того, виробники такої продукції отримають певний захист на ринку, оскільки недобросовісні підприємці на нього не зможуть потрапити. Важливою умовою успішності виробників стане прозорість діяльності.
Поки що, як свідчать дані різних перевірок, український ринок продуктів переповнений фальсифікатом. Причому, фальсифікати виявляються серед товарів майже усіх груп.
За виробництво справді органічної продукції виступають не лише автори нового закону, але й активісти. Зокрема, представники громадської організації по захисту прав споживачів пообіцяли, що блокуватимуть роботу виробників фальсифікованих продуктів.
Але скептики нагадують, що для проходження сертифікації органічного виробництва вимагається, щоб земля простоювала не менше 2 років, а при існуванні мораторію на продаж землі її орендатор намагається отримати з неї все. Тобто тримати великі ділянки землі під паром сьогодні просто не рентабельно.
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!