Опішнянські фермери виробляють органічну пастилу з малини
Пастили багато не буває, особливо малинової і особливо зараз, у часи коронавірусного карантину. Саме таку пастилу виробляють в Опішні Полтавської області на досить молодому підприємстві “Золоті гори”.
Для місцевої малинової пастили був розроблений і торговий знак, і торгова марка “berry Їж”, розповів SEEDS в ексклюзивному інтерв’ю директор сімейного підприємства “Золоті гори” Олександр Кузуб .
– З чого починалася історія вашої малинової пастили?
– У 2010 році ми з дружиною вирішили переїхати з Києва і жити за містом. Разом з друзями організували розплідник. У кожного був свій напрямок. Нашим напрямком була малина.
Спочатку нашим завданням було зробити пермокультурний сад. Сад, в якому було б достатньо різноманітних дерев, не тільки фруктових, але і горіхів, а також квітів. Але почали ми саме з малини – вона досить швидко віддає вкладені витрати. Звичайно ж, не одразу, в перший рік, якщо порівнювати з полуницею.
– Чи багато малини у вас зараз?
– 3,6 гектарів. Для промислових потужностей це не так вже й багато.
– Що плануєте вирощувати далі?
– Найближчі плани – це фруктові дерева. Груша і слива. Опішня – це якраз те місце, де традиційно ростуть саме груші і сливи. Вони прекрасно себе почувають в наших умовах. Ми навіть прищеплюємо її до дичок.
Дерева ми висаджуємо поруч з уже зростаючими кущами малини.
– Як давно ви робите малинову пастилу?
– Це пастила з першого врожаю. Ми переробили тонну ягід. Ягода наша, а ось з переробкою допомагали наші друзі. Ми планували відправити ягоди на експорт, не вийшло і, ось таким чином, ми вийшли з ситуації. Я думаю досить вдало.
Взагалі все наше підприємство називається “Золоті гори” ми працюємо з 2017 року, а торгова марка “berry Їж” створювалася спеціально під малинову пастилу.
Поки ми випускаємо пастилу 2-х видів: з цукром і без. Продається вона в багатьох екомагазинах по всій Україні, а також в кав’ярнях.
– Створення пастили – це сезонна робота?
– Цим можна займатися всесезонно. Можна починати з перших ягід, заморожувати і з них вже робити пастилу в будь-яку зручну пору року.
– І не дуже якісна малина згодиться?
– Навпаки. Переробка буває різна. Є переробка для різної винно-горілчаної продукції, на пасти… Але на пастилу ми пускаємо переважно першосортну малину.
– Невже переробкою малини займатися вигідніше, ніж продавати свіжу ягоду?
– Переробкою займатися завжди вигідніше. Під малину потрібна заморозка. Для того, що б продати трохи дорожче, треба чекати сезон, коли ціна на неї трохи підніметься. Для цього потрібні морозильні камери або свої, або комусь здавати.
– Чи не збираєтеся залучати інших виробників малини?
– Ми вже домовилися з деякими виробниками органічної ягоди щодо переробки.
– Ви збираєтесь робити пастилу з інших ягід чи фруктів, щоб була пастила не тільки з малини?
– Все вірно. Чесно кажучи, один продукт, він програшний, треба робити різні варіанти. Час покаже.
Людмила КАЛИТА, SEEDS.org.ua
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!