Олію з картопляного лушпиння виробляють у Нідерландах: де її можна застосовувати?
Пальмова олія широко використовується в харчовій, косметичній промисловості та інших напрямках виробництва. Утім, саме виробництво продукту призводить до вирубування тропічних лісів та продукує значні викиди СО2. У Нідерландах винайшли альтернативу пальмовій олії, яку виготовляють з харчових відходів, зокрема картоплі, та мікроб, повідомляє SEEDS.
Стартап NoPalm Ingredients застосовує технологію ферментації для виготовлення так званої мікробної олії, яка має схожі характеристики з пальмовою. Це дозволяє новому продукту замінити пальмову олію як інгредієнт у харчових продуктах, косметиці та мийних засобах. NoPalm виробляє мікробну олію шляхом ферментації різноманітних харчових відходів, картопляної шкірки, відбракованих овочів та бадилля цукрових буряків. Після процесу бродіння олію відокремлюють від біомаси і продають як інгредієнт продукції для косметичних, харчових компаній та виробників та мийних засобів, пише futurefoodfund.nl.
“Наші дріжджі містять велику кількість олії, набагато більше, ніж олійні культури, що робить загальне виробництво олії набагато ефективнішим та менш енергоємним, ніж виробництво традиційних рослинних олій. Крім того, ми маємо ще одну велику перевагу, оскільки “мікробний” – ферментаційний – процес можна налаштувати, це дозволяє виробляти більш тверді або м’які олії залежно від потреб клієнта або напрямку застосування”, – говорить співзасновник компанії NoPalm Ingredients Йерун Гугенхольц.
У 2021 році команда стартапу отримала визнання, вигравши конкурс Fi Global Start-up Innovation в категорії «Найінноваційніший інгредієнт F&B або Технологія переробки». Компанія вже зібрала 1 мільйон євро у першому раунді фінансування.
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!