Огірки подорожчали майже в чотири рази: що з іншими продуктами?
Цього року сезон продажу огірків з відкритого ґрунту стартував значно пізніше, ніж зазвичай. Причина – окупація південних регіонів країни, звідки масово постачали ранні овочі. У зв’язку з цим, і ціна на перші огірки значно вища, ніж у липні минулого року – у три з половиною рази, повідомляє SEEDS.
“Огірки відкритого ґрунту почали масово надходити у продаж практично у всіх регіонах країни, а відпускні ціни на цю продукцію озвучуються в діапазоні 10-15 грн/кг ($0,34-0,51/кг), що в середньому у 3,5 рази дорожче, ніж у аналогічний період минулого року. Таку цінову різницю ключові гравці ринку пов’язують із окупацією Запорізької області, яка у минулі сезони була лідером із вирощування огірка у відкритому ґрунті та у літніх теплицях. Сьогодні постачання цієї продукції із Запорізької області практично не здійснюються”, – зазначають аналітики порталу EastFruit.
Крім того, на формування ціни вплинуло зростання логістичних витрат.
Дорожчають не лише огірки. Згідно з даними дослідження економічного оглядача Богдана Слуцького, у червні харчові продукти в Україні подорожчали на 28,3%.
Зокрема, ціни на овочі зросли на 89%, хліб подорожчав на 34%, а риба додала у ціні 30%.
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!