Огірдиня – перспективна екзотика для української землі
Одним з перспективних для вирощування в Україні екзотичним видом динь є огіркова. Її зрілі та незрілі плоди споживають сирими, вареними, смаженими, маринованими або перероблюють на солодощі та соки, пише журнал “Плантатор”.
Її плоди їдять у сирому вигляді або розпарюють у фруктовий салат із чабером та гострим горіховим соусом. М’якуш дрібно нарізають кубиками й використовують як приправу до салатів і супів, у карі та тушкованих стравах. Насіння споживають сирим або виробляють з нього олію.
Ця диня буває двох видів — змієподібна та більш округла. Це найдавніша форма дині, була одомащнена в Китаї.
Технологія вирощування огіркової дині мало відрізняється від вирощування дині посівної. Підготовка ґрунту складається з осінньої оранки, весняної культивації та боронування.
Насіння проростає приблизно через чотири-п’ять діб. Слабкі та хворі рослини видаляють через два тижні, залишаючи тільки три рослини в кожній лунці.
Щоб підвищити врожайність, видаляють бічні пагони в перших 10 вузлах. На початкових стадіях росту та розвитку рослини огіркової дині зрошують раз на три-чотири доби. Під час цвітіння та плодоношення інтервал зрошення зменшують, збільшуючи поливну норму.
Розташування вуликів на її посівах позбавляє потреби в додатковому ручному запиленні.
Для знищення бур’янів проводять прополювання в рядках та міжрядні культивації. Захист від хвороб та шкідників аналогічний такому, що застосовують під час вирощування звичайної дині.
Збирання плодів проводять у технічній та біологічній стиглості. Перший збір можна починати через 50–55 діб після сходів. Період плодоношення триває до 70 діб. Середня врожайність становить 25–35 т/га. Плоди деяких сортів огіркової дині після дозрівання здатні зберігатися протягом трьох місяців.
SEEDS.org.ua за інформацією AgroTimes
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!