Обладнання для зберігання ягід – вимога часу і світу
Попереду новий ягідний сезон, і готуватись до нього слід вже тепер. Кінець зими – найоптимальніший період аби придбати обладнання для зберігання ягід. Адже сьогодні питання про вирощування ягід втратило свою актуальність. Наразі потрібно вирішувати більш глобальні проблеми – формувати товарні партії та шукати вигідні канали збуту. Про це в інтерв’ю для SEEDS розповів Андрій Марущак, комерційний директор компанії «Ван Дайк Технікс».
– Чи не пізно зараз замовляти обладнання для зберігання ягід?
– Поділюся з вами невеличким секретом. Насправді, самий оптимальний для цього час – це грудень минулого року. Бо з 1 січня, або ж з 1 лютого всі виробники обладнання підіймають ціни. Це відбувається щорічно. Але зараз ще не пізно замовити щоб отримати потрібне обладнання для зберігання ягід.
Навіть більше – саме сьогодні питання зберігання ягід найактуальніше для ягідників України. Наразі ми маємо ситуацію з постійними вимкненням електроенергії, і вона надалі, швидше за все, буде продовжуватись.
Якщо говорити про овочі, то відсутність електроенергії 5-6 годин не є критичною для їх зберігання. Ягоди – це зовсім інша справа. Для них настільки тривала відсутність живлення в мережі – це доволі критичний момент.
Якщо ягоди зібрані з поля за температури +30-35 градусів, але за півтори години їх не охолодили до температури +4, вони суттєво втратять свій товарний вигляд.
Зрештою, їх ще можна відправити на переробку. Однак це вже зовсім інші гроші. Для свіжого ринку, де ягоди могли б продаватися за максимальною ціною, вони вже не годяться.
Камера швидкого охолодження ягід – це найперша і найважливіша ланка так званого «холодного» ланцюга. Його суть доволі проста: за допомогою спеціального обладнання за 90 хвилин температура всередині самих ягід швидко знижується від температури збору, до +4. Вже потім, протягом наступних 24 годин, температура вирівнюється до плюс одного градуса, потрібного для тривалого зберігання.
Таке поступове охолодження дозволяє багатьом видам ягід, таким, як суниця чи малина, стояти при температурі зберігання абсолютно без проблем до тижня, а інколи і довше. Такі ягоди не вкриваються пліснявою та менше гниють.
Для лохини цей процес дає можливість зберігатися в гарній якості до 3-х тижнів. В такому випадку ви отримуєте можливість накопичити потрібну товарну партію.
– Проблеми з електропостачанням сьогодні вносять чимало коректив, чи не змінили вони вимоги українських аграріїв до обладнання для зберігання ягід?
– Зазвичай всі хочуть, щоб камера швидкого охолодження була інтегрована в загальну систему сховища. Ми ж наполягаємо на тому, що це має бути окремий агрегат, який можна заживити індивідуально, що також позитивно впливає на споживання електроенергії.
Якщо температура всередині заповненої ягодами камери підніметься від +1 до +4, скажімо, за 4 години – це не сильно вплине на ягоди. І зовсім інша справа, якщо ви за ті ж 4 години не встигнете охолодити зібраний врожай. Це істотно вплине на подальше зберігання ягід та їх вартість на свіжому ринку.
Щоб отримати максимальну якість, обладнання для зберігання ягід краще проектувати як окрему одиницю. Таку камеру можна буде заживити від будь-якого генератора: газового, бензинового чи дизельного. Так обладнання зможе працювати індивідуально.
Швидко охолоджені ягоди, якщо їх навіть поставити у приміщення з температурою 4-8 градусів тепла, зможуть абсолютно нормально пережити відключення світла і не матимуть коливань температури. Відповідно це дозволить зберегти ягоди максимально якісно.
– Чи не вплинули часті вимкнення електроенергії на габарити самих сховищ? Можливо великі приміщення – це вже не так актуально, на часі популярними стали більш компактні?
– Зазвичай більшість виробників хочуть мати одну систему для всього сховища, яка б працювала на всі камери. Однак деякі з наших клієнтів вимагали зробити кожну камеру індивідуальною і отримали таким чином велику перевагу.
Звісно, вони дещо переплатили за вартість обладнання для зберігання, але сьогодні це дає неабиякі результати. Наразі вони можуть вимкнути геть все обладнання і залишити на ніч, коли у них вимикають електроенергію, тільки одну камеру зберігання. В ній потрібну температуру підтримують за допомогою генератора. Споживання в цьому випадку мінімальне серед можливих.
Читайте також: Садівництво рятує від хронічних та психічних захворювань
Однак такого результату нереально досягти, якщо всі камери знаходяться в загальній системі. Навіть якщо працюватиме тільки одна камера – працюватиме і вся система. Частково, але працюватиме, і електроенергії вона споживатиме значно більше.
Для прикладу, якщо у вас є індивідуальна камера зберігання, умовно, на 10 тонн, ви можете придбати десятикіловатний трифазний генератор і цього воно буде достатньо для адекватної роботи. Але якщо у вас загальна система, вам потрібен щонайменше 30-и, чи навіть 50-и кіловатний генератор. І все заради однієї працюючої камери.
Ми завжди радимо обирати таку схему. Однак до нас не завжди прислухаються.
Наш досвід показує: краще мати окрему систему бодай на камеру швидкого охолодження та на камери зберігання. Завдяки цьому ви можете вдало комбінувати весь процес охолодження та зберігання.
Це подарує таку бажану сьогодні абсолютну енергонезалежність. Чимало виробників нарікають, що це дорожче. Так – це дорожче, однак це ще й набагато безпечніше і з точки зору енергоспоживання, набагато економніше!
– Чи варто зараз, під час війни, будувати сховища та купувати обладнання для зберігання ягід?
– Звісно що варто! Ягоди і вирощують, і зберігають, і продають під час війни.
Сьогодні вже не вийде просто виростити ягоду – потрібно сформувати товарну партію і комусь її продати.
Наразі це вже не традиційне питання «хочу, чи не хочу» – це критична необхідність. Якщо вирощувати і збирати щодня, скажімо, по 100 кг ягід, доведеться організовувати персональну доставку і організовувати ще безліч процесів. Не всі ягідники здатні на таке. Інша справа, якщо ви за 3-4 дні назбирали 500 кілограмів ягід. У цьому випадку їх вже можна намагатися продавати гуртом.
Навіть маючи невеличку камеру, яка поєднує в собі швидке охолодження і зберігання, – ви гарантуєте собі, що у випадку будь-яких негараздів ви все одно зможете зберегти свій недешевий урожай. Ви зможете його притримати і реалізувати не сьогодні ввечері, коли ви його зібрали, а завтра вранці, коли він вже досяг нормальної температури, або й післязавтра.
Завдяки обладнанню для зберігання значно покращується транспортабельність ягід. Сьогодні це чималий плюс. Ви можете везти свій врожай хоч з Луцька до Києва, і не матимете жодних проблем. Але якщо в дорогу вирушить «гаряча» ягода – це спричинить чимало додаткових проблем.
– Кому сьогодні більше потрібні сховища для ягід – великим виробникам чи більш дрібним фермерам?
– Нарешті багато дрібних виробників починають розуміти, що сховища для ягід – це потрібно. Це дає більшу гнучкість і гарантує виживання. Завдяки цьому вони отримують навіть більшу перевагу, ніж є у великих виробників.
Дрібні виробники в будь-якому випадку працюватимуть на внутрішній ринок, поки не обєднаються у кооперативи. Ринок світовий для них, на жаль, закритий. До певного часу. Однак на нього, на внутрішній ринок, в принципі не звертають уваги ті наші клієнти, які починали одразу робити щось з прицілом на світовий ринок. Вони досі працюють зі всім світом. Для них питання експорту не мало перешкод навіть під час вторгнення.
Однак для експорту ягід одного сховище недостатньо – потрібно дотримуватись «холодної» логістики так званого «холодного ланцюга».
Якщо у вас немає сховища – «холодного ланцюга» вже не побудувати. Зрештою, сховища для зберігання ягід можна і орендувати, але без у питанні експорту з місця не зрушити.
Крім того сховища потрібно не просто будувати – вони мають відповідати світовим стандартам HACCP, BRC, а вирощування GLOBAL G.A.P. Має бути вся світова сертифікація. В чому особливість світового ринку? Навіть якщо ваша ціна вдвічі нижча, але сертифікату на товар ви не маєте – можете сміливо викидати свою продукцію у смітник! І не важливо якої якості ваші ягоди, в світі вони не цікаві, майже нікому.
– Як швидко окупиться будівництво таких сховищ?
– Насправді починати потрібно не з цього. Якщо ви великий виробник фруктів чи ягід, без сховища і правильної логістики, ви просто не зможете працювати.
Сховище – це як колеса для нової машини. Можна придбати авто без коліс, але без них ви нікуди не поїдете на ньому. Так і з сховищами. Це ланцюг, без якого експорт ягід просто не працюватиме.
У іншому випадку вам доведеться носити своє умовно кажучи відро ягід чи ящик яблук і пропонувати всюди і всім. Що ми, зрештою, і бачимо сьогодні з яблуками на ринку України.
Дехто з підприємців, закладаючи нові сади по 100 гектарів за чималі гроші, думав, що велике сховище для яблук вони побудують якось потім. Але як на мене, краще було б закладати сади на 50 гектарів, і будувати одразу сховище. Тоді можна було б далі розвиватися. Те ж саме і з ягодами.
Що ми бачимо сьогодні по великих виробниках? Всі, хто має сховище, не важливо яке: добре чи погане, головне, що воно є, – всі вони вже можуть продавати. І продають! Чи на експорт, чи всередині країни – вони продають все і продають по гарній ціні. А той, хто посадив великий сад, є такі, і не мав сховищ, – ті виробники вимушені корчувати свої сади.
Те саме буде очікувати і на ягідників. Коли ринок насититься, виживатимуть тільки ті, хто зможе безперешкодно продавати на експорт. А це довгострокові контракти і тільки великі якісні товарні партії.
З’явилися додаткові питання щодо зберігання продукції та облаштування сховищ?
Телефонуйте: +38 098 271 70 70
Пишіть: VanDijkTechn@gmail.com
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!