Клімат вносить свої корективи. Дедалі частіше аграрії України стали замислюватися не тільки над тим, що вирощувати, а і тим, як це вирощувати? Не стало винятком і виноградарство, пише SEEDS.
Для столового виноградарства зрошення вкрай необхідне – покупець хоче бачити велику красиву ягоду. Про це в інтерв’ю СІДС розповіла Ірина Ковальова, директор національного наукового центру Інститут виноградарства і виноробства ім. Таїрова.
– Які нові сорти винограду з’явилися в Інституті виноградарства і виноробства ім. Таїрова за минулий рік?
– З гордістю можемо повідомити про те, що у минулому році ми включили до реєстру 5 нових сортів. Три з них столового напрямку – це Кардішах Таїровський, Заграва і Персей. І два – технічного напрямку: Ярило і Одеські перли.
Всі сорти технічного напрямку – це ароматні сорти групи адаптивні гібриди 5-6 покоління, які дають нам можливість в таких жорстких кліматичних умовах, з якими багато хто зараз стикається, потенційно отримувати нормальну і стабільну врожайність.
– Погода у минулому році підвела багатьох виноробів і виноградарів. Інститут Таїрова впорався з цим?
– У нас випробування сортів і клонів сортів відбувається на богарі, щоб зрозуміти генетичний потенціал сорту. Проте ми впоралися якраз за рахунок того, що це сорти нашої нової селекції.
Ми створюємо сорти адаптивні. Це місцеві сорти або клони європейських сортів, які більш адаптовані до нашого регіону.
– Чи немає у ваших планах впровадження крапельного зрошення?
– Обов’язково. Поки його немає, але ми до цього йдемо. Ми навіть підготували гектарну ділянку. З цього року для столових сортів ми обов’язково будемо закладати нову інтенсивну технологію.
Для столового виноградарства зрошення вкрай необхідне. Про технічне ми можемо довго говорити і сперечатися. Підбір підщепи, підбір правильних сортів і обробки грунту може нас в деяких випадках і відводити від елементів зрошення.
Але що стосується великоплідних сортів столового групи – там без зрошення вже важкувато. Покупець хоче бачити велику красиву ягоду.
Було багато розмов про нерентабельність виноградників, застосуванні крапельного зрошення. Але справа в тому, що виноград – культура місцевості. Коли ми вибрали ділянку для закладання виноградника, ось тоді потрібно вже дуже добре подумати. І не з точки зору «хочу Мерло», а з точки зору того, що ми хочемо потім максимально отримати вже в бокалі. І що може тут вирости. Що може забезпечити нам стабільну продуктивність і якість пристойного продукту.
Ми твердо віримо, що бренд українського виноробства повинен грунтуватися, перш за все, на сортах нашої селекції.
– Вино Інституту Таїрова не частий гість на полицях звичайних магазинів?
– Вино у великих мережах ми не продаємо. Наше завдання, в першу чергу, це наукові дослідження. Це винахід і отримання нових технологій. Це все – наукові експерименти.
Вся лінійка, яку ми представляємо, а це до 20 сортозразків. В першу чергу, це сорти нашої селекції. Крім того, що ми показуємо нові сорти і потенціал використання цих сортів в лінійці світових вин.
Наш інститут і заснований, як виноробна станція для того, щоб просувати культуру пиття, тоді ще в Російській імперії. На сьогоднішній день ми шануємо традиції, продовжуємо все те, що було розпочато засновниками.
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!