Незабаром Україна збільшить експорт замороженої смородини
Стабільно висока ціна на чорну смородину зберігається останні кілька років. Однак Україна тимчасово втратила традиційні регіони споживання цієї ягоди, що може вплинути на збільшення експорту цієї ягоди, пише SEEDS.
Про це заявив президент УПОА Тарас Баштанник під час семінару для виробників, переробників та експортерів у Молдові.
Читайте також: В Україні активно розвивається вирощування ягід у тунелях
«Останні кілька років ми бачимо стабільно високу ціну на чорну смородину. І, принаймні, в Україні зберігається стійкий попит на саджанці. У найближчі 2-3 роки це не вплине на ціни, доки плантація не вийде на плодоношення.
Нині ринок споживання свіжої смородини в Україні не дуже великий. Тому що раніше 80% чорної смородини споживалося в самій країні в таких регіонах як Крим та Донбас. Це були традиційні регіони споживання такої ягоди. Їх тимчасово немає у складі України, тому експорт заморожених смородин збільшиться», – вважає Тарас Баштанник.
За словами експерта, найближчі 2 роки прогноз щодо цін на чорну та червону смородину буде позитивним, проте потім, найімовірніше, ціни на заморожену смородину будуть падати. Причини такого спаду дуже прогнозовані, оскільки вирощування смородини, як і всіх сільгоспкультур, має циклічність, нагадав президент УПОА.
«Цього року в Україні рекордна ціна на картоплю. Вона настільки велика, що вже ніхто й не пам’ятає, скільки картопля коштувала торік та роком раніше. А це означає одну просту річ – наступного року півкраїни буде засаджено картоплею. Її вирощуватимуть і будівельники, і криптовалютники.
Усе це прогнозується циклічності вирощування тієї чи іншої культури. У малини цей цикл 4-5 років, а смородини 7-8. Пам’ятаю 2012 року ціна на смородину без упаковки була 3 долари за кілограм. І черга стояла. Але у 2017 році кілограм смородини коштував уже 4 гривні (20 центів)», – нагадує Тарас Баштанник.
Такі стрімкі коливання цін президент Української плодоовочевої Асоціації пов’язує з тим, що смородина має дуже низький поріг закладки плантацій.
«У порівнянні з іншими культурами смородина відносно дешева культура для закладки, а за бажання та правильного підходу, можна отримати практично повну механізацію всіх процесів. У тому числі й збирання. Виникло божевільне надвиробництво.
Потім, природно, частину цих плантацій почали розкорчовувати. Зокрема, у Польщі більшість замінили їх на жимолость. В Україні замінили яблуком, хто малиною чи суницею.
Щодо червоної смородини, то в Україні це нішева культура. Вирощують її небагато. Однак її можна розвивати особливо якщо закладати пізні сорти червоної смородини. Така ягода чудово зберігається до півроку на піддонах у РМР. І за півроку, під Різдво, ціна її вже зовсім інша, приблизно 10-12 євро», – каже Тарас Баштанник.
За його словами, зараз в Україні фермери просто бояться закладати нові плантації через війну. До того ж, є вагома проблема з дефіцитом робочої сили.
«Проблема з людьми зростає з кожним роком у всьому світі, не лише в Україні. Але з початком війни ця проблема лише посилилася і додалася ще одна – вода. Зараз будь-який фермер в Україні не думає, щоб ще такого посадити, чи про ринки збуту. Усі плани зараз формуються виходячи з того, скільки гектарів він зможе полити і скільки людей є, щоби все це зібрати», – підсумував президент УПОА.
Запрошуємо фахівців аграрного бізнесу взяти участь у ювілейній конференції
«Прибутковий агробізнес 2025: Освіта. Технології. Фінанси».
Конференція відбудеться 12 лютого 2025 року в рамках виставки “АГРОВЕСНА“ об 11:30 у Київському МВЦ в конференц-зоні 3 павільйону.
УЧАСТЬ БЕЗКОШТОВНА ЗА УМОВИ ПОПЕРЕДНЬОЇ РЕЄСТРАЦІЇ
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!