Неймовірні новини світу: фраза “виростити свиню” набуває нового сенсу. Британським вченим вдалося модифікувати звичайні соєві рослини для виробництва бобів, багатих на свинячий білок, що є нестандартним підходом у харчовій промисловості та надає альтернативу свинині, пише SEEDS.
Технологія, що стоїть за появою бобів-мутантів, звана “технологією молекулярного землеробства”, полягає в додаванні генів свиней у ДНК звичайних соєвих бобів. Для більш наочного прикладу, уявіть собі це так: наша ДНК — це як книга рецептів для створення нас, людей.
Додаючи гени свиней у соєві боби, компанія, по суті, вносить нові “рецепти” в ДНК сої, які наказують рослині виробляти свинячі білки. Вони зробили це настільки добре, що приблизно четверта частина білка в цих спеціальних соєвих бобах, кумедно названих “Свиняча соя”, насправді, без перебільшення, є свинячим білком.
Цей метод досить ефективний і універсальний, тому фермери можуть вирощувати і збирати ці генетично модифіковані рослини так само, як і звичайні соєві боби. Зібрані боби після переробки дають свинячий білок, який можна використовувати для створення замінників м’яса та інших продуктів.
За деякими даними, компанія-розробник також працює над створенням рослин гороху, які можуть виробляти білки яловичини, пише New Atlas.
Читайте також: Американські фермери розробили біопаливо з молока
Якщо ці “боби Франкенштейна” стануть комерційно успішними, людство зможе значно знизити залежність від тваринництва, тим самим полегшивши деякі пов’язані з цим етичні, економічні та екологічні проблеми.
Попри дивовижну розробку, компанія поки що не повідомила терміни, коли ці боби з білковою начинкою можуть з’явитися на прилавках продуктових магазинів. Але майбутнє, безумовно, виглядає інтригуюче для рослинних м’ясних альтернатив.
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!