Невелике село на Закарпатті стало справжньою столицею української паприки
На Закарпатті в селі Велика Добронь практично всі мешканці вирощують червоний солодкий та гіркий перець. Тут його збирають, сушать на сонці, а згодом виготовляють ароматну спецію паприку.
У сезон збору та сушки усі хати завішані червоним перцем наче гірляндами. Цей перець так і має назву “добронський”. Цей сорт вивели тут, у селі.
Його вирощують уже 50 років. Сорт не капризний, родить добре. Урожай паприки у Великій Доброні збирають наприкінці серпня – на початку вересня.
Цьогоріч, кажуть селяни, врожай менший, але він ще більше ароматніший та якісніший.
Із 12–13 кг свіжих перчин потім отримують кілограм сухого меленого червоного перцю. За один сезон кожна сім’я намелює 30–40 кг паприки.
Вирощувати його не легко, перець дуже примхливий, з 10 кг сирого перцю селяни отримують 1 кг сухого, стільки ж отримують і паприки. За один сезон в селі виготовляють майже 200 тонн ароматної спеції. Продають її за ціною 120 грн за кг на базарах, у дороги і навіть за кордон.
SEEDS.org.ua за інформацією Факти ICTV
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!