Недооцінена ягода: ожина вдвічі врожайніша за малину
Ожина є досить перспективною культурою. Витрати на її збір та вирощування нижчі, ніж на вирощування малини, а врожайність – вища. Богдан Гнатюк, агроном компанії “Двіпа”, що займається вирощуванням органічних ягід у Дніпропетровській області, вважає ожину недооціненою. Саме тому планує закладати плантації цієї ягоди в господарстві, повідомляє SEEDS.
“Ожина в середньому вдвічі врожайніша за малину, з неї реально отримати 10–12 тонн з гектара. Тож навіть враховуючи затрати на гектар, її собівартість менша, збирати – легше, тому плата за збір аналогічна вартості збирання суниць садових. Промислові сорти не колючі, вирощуються на шпалері. Навіть якщо ціна на ожину нижча за малину, то це компенсується більшою врожайністю”, – цитує агронома видання AgroTimes.
На заморожену ожину існує стабільний попит. Якщо обсяги виробництва перевищують 20 тонн, то ягоду варто експортувати. За кордон її можна реалізувати за помітно вищими цінами, ніж в Україні. Утім, на цьому ринку культивованій ожині складають конкуренцію дикорослі ягоди.
Читайте також: Ожина – ягода оригінальна і дає гарну фінансову віддачу
“Один з мінусів промислового вирощування ожини – те, що вона конкурує з дикоросами, які не мають статті витрат на вирощування, а отже, вони дешевші, ніж ягоди, вирощені в промислових масштабах”, – зазначає Богдан Гнатюк.
Наразі компанія “Двіпа” вирощує органічну малину, суниці садову та порічки. Крім ожини, наступного року підприємство планує розширити асортимент спаржею. Це рання культура, тому вона дозволить компанії розширити продуктивний сезон. Також спаржею можна завантажити лінію для миття та холодильники, поки не почався сезон збору ягід, говорить агроном.
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!