Не експортом єдиним: українські фермери знайшли альтернативні шляхи збуту равликів
Під Запоріжжям Олексій разом зі своєю сім’єю розпочав власну справу – побудував равликове господарство «Zap. Ravlik». Однак експортувати свою продукцію, на відміну від власників інших равликових ферм України, не збирається.
«В Україні вже давно равликовий бізнес розвивається наповну. Об’єми вирощування равликів у нас великі, та продукт переважно експортують. А от культура споживання равликів у нас поки не розвинута», – каже підприємець.
В часи коронакризи експорт – ненадійний шлях збуту. Зважаючи на це Олексій почав шукати альтернативні канали реалізації.
«Знайшов вихід у вигляді готового продукту. Тобто ми виростили, зібрали та приготували страву. Продаємо вже готову їжу. Для нас це набагато вигідніше, ніж експорт.
Ми невелика ферма. Пішло б десь 4-5 років, щоб відбити всі інвестиції на експорті. А вже готова страва більш прибуткова, плюс у нас люди дуже добре реагують на новинки. Ми вирішили з експортом взагалі зав’язати», – розповів фермер.
«Наша мета – це розповсюдити культуру споживання равликів по всій Україні. Для приклада, раніше устриці були чимось екстравагантним і недосяжним, а зараз багато хто від них фанатіє. З часом м’ясо равликів теж полюблять, як ті ж устриці.
Ми знаходимося на старті. Поки – ця страва для більшості невідома, але завдяки дегустаціям, ярмаркам, ми потроху знаходимо свого споживача. Кропітка праця, налагоджене виробництво, відпрацьовані рецепти дають свої результати», – переконаний Олексій.
SEEDS.org.ua за інформацією RegionNews
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!