Селекцією коріандру Україні займаються винятково науковці з Кіровоградщини. Вирощене насіння реалізують у різні регіони нашої країни та за кордон, пише SEEDS.
На жаль, в Україні коріандр вирощує менше десяти господарств. Та загалом це – експортно орієнтована культура, з якою можна виходити на європейський ринок.
«Коріандр – універсальна культура: олійна, ефіроолійна, технічна. Використовується в харчовій галузі, до прикладу, як приправа до риби та хліба, також є основою в парфумерії», – розповів Точці доступу заступник директора Інституту сільського господарства Степу НААН України Віталій Іщенко.
Аби розробити технологію вирощування у центрі країни, де коріандр не був традиційною культурою, наші науковці проводили дослідження близько 20-ти років. Сорт “Оксаніт” – єдиний універсальний сорт цієї культури, що є в держреєстрі сортів рослин України.
Читайте також: Неподалік від Хотина відкрили грандіозне лавандове поле та завод з виготовлення ефірних олій
«Висівають коріандр у степовій та лісостеповій зонах. У середньому збирають до півтори тонни на гектар, але за ідеальних умов вирощування його потенціал значно більший. Урожай достигає одночасно з ранніми зерновими. Це вибаглива культура, та економічно вигідна», – розповідає завідувачка лабораторії Інституту сільського господарства Степу НААН України Галина Козелець.
Попри багаторічні дослідження культури, каже Галина Козелець, попереду ще багато роботи і науковці вже планують виводити нові сорти.
Серед іншого коріандр – чудовий медонос. Один гектар продукує близько 500 кілограмів якісного меду. Це вдвічі більше, ніж соняшник. Тож нерідко насіння коріандру купують пасічники. Навіть у спеку на полі рояться бджоли.
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!