На Житомирщині виготовляють понад 30 видів авторського сиру
У селі Великий Браталів Любарської громади на Житомирщині працює крафтова сироварня, де виготовляють понад 30 видів авторського сиру, пише SEEDS.
Заснував виробництво сировар Сергій Іванкевич. Займатися цією справою професійно він почав з літа 2022 року. Говорить, що це була давня мрія. Запустити виробничий процес йому допомогли сировари із Бердянська.
Читайте також: Аграріям компенсують проведене власним коштом розмінування сільгоспземель
«Я познайомився із відомими сироварами, які майже 15 років займаються своєю справою. Вони, власне, і допомогли реалізувати проєкт-мрію та відкрити сироварню», — розповів пан Іванкевич Суспільному.
Щодня технологи тут переробляють до 500 літрів коров’ячого молока та виготовляють 45 кг продукції. Далі готовий сир від трьох місяців перебуває на дозріванні при температурі 12 градусів та вологості 85%.
Сири – різних розмірів та форми. «Виготовляємо за європейськими технологіями, але для деяких сирів змінюємо назви — щоб було зрозуміліше, що вони з нашої місцевості, із Любарщини», – каже власник крафтового бізнесу.
З-поміж трьох десятків видів крафтового сиру є сир із бузиною, медом, томатами, різними травами, пажитником, аджикою, у виноградному листі. Усі ці види мають територіальну прив’язку до місцевості. Готову продукцію сировар зберігає у спеціально облаштованому погребі.
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!