На Хмельниччині виробляють унікальні органічні ліки для худоби від паразитів
Гарбузова олія завжди була не тільки однією з найцілющих, а й найдорожчою. Процес її отримання вельми трудомісткий – олію з насіння гарбуза віджимають вручну.
Однак навіть жмих з використаних зернят гарбуза надзвичайно корисний, особливо для українських фермерів, які розводять худобу. Про це seeds розповів підприємець з Хмельниччини Леонтій Гасюк, який вже більше 5 років займається виробництвом гарбузяної олії.
“В жмиху залишається амінокислота кукурбітин, яка паралізує центральну нервову систему паразитів – для тварин це надзвичайно корисно: для травлення, для імунної системи, ще й організм очищається від паразитів. Його багато не потрібно: для коня, наприклад, 100 грамів на день”, – розповідає підприємець з Хмельниччини, додаючи, що в гарбузовому жмиху ще й багато білку.
За словами Леонтія Гасюка, жмих після отримання олії допомагає худобі, а цілюща гарбузова – лікує людей. “Маю трьох знайомих жіночок, які завдяки олії гарбуза стали вже бабусями. Ця олія сприяє виношуванню”, – каже підприємець. За його словами ще одній клієнтці гарбузова олія допомогла навіть в боротьбі з псоріазом.
Однак в українських аптеках знайти справжню якісну олію гарбуза не так просто, каже Леонтій Гасюк – більшість олії далеко не екстра якості. “В аптеці десь 300 гривень за літр, в мене – 600… Але коли подивився позаду на тій плашці, написано: гарбузова олія розведена кукурудзяною. Тоді питання: а скільки ж там тієї гарбузової олії?
На виробництво літру такої олії потрібно десь 4 кілограми гарбузового насіння.
Помножте його на 70… а ще ж його потрібно переробити, електроенергія, амортизація, податки, зарплатня… Виходить що такої ціни просто не може бути. Напевно шукають де б здешевити”, – переконаний Леонтій Гасюк.
На думку підприємця, можливо для здешевшання олії використовують додаткову переробку того ж самого жмиху, однак лікарської властивості така олія вже немає.
“Якщо по імпорту завозять екстра олію гарбузову ціна за літр якої 1600 гривень. У нас тільки 600. Та й наша – тільки тиждень від виготовлення. Там же можуть бути місяці або й роки. Ми зазвичай працюємо на замовлення. Тільки три місяці – потім олія втрачає свої корисні властивості”, – розповідає Леонтій Гасюк.
За словами підприємця з Хмельниччини таких замовлень з кожним роком стає дедалі більше – збільшуються обсяги виробництва. Серед найближчих планів – знайти можливість для переробки не тільки зернят, а й самого гарбуза, який поки що, нажаль, ніяк не використовується.
Людмила КАЛИТА SEEDS.org.ua
Слідкуйте за нашими новинами на Facebook Instagram YouTube-канал
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!