На Харківщині знайшли дивовижне застосування відходам зернопереробки
Підприємство «Терра», яке знаходиться у місті Первомайськ, Харківської області, для утилізації відходів зернопереробки збудувало котельню. Оскільки пари для виробництва було забагато, вирішили придбати теплицю, яка б стала споживачем надлишкового тепла.
Зараз в теплиці вирощують органічні огірки та томати. Про це розповів Олександр Ясинський, співвласник ПП «Органічна Теплиця» (ТМ «Терра»).
«Приблизно 15 років тому перед нами постала проблема утилізації відходів зернопереробки: лузги від вівса, проса та інших культур. Міські звалища вже не могли приймати значні обсяги лузги, а наші показники виробництва зростали. Одночасно з ними зростала і кількість відходів, до кількох сотень тонн на добу», – зазначив Олександр Ясинський.
Зрештою, 12 років тому встановили біокотельню, яка виробляє пар для виготовлення пластівців. Її потужність – до 3 т пари на годину. Оскільки пари для виробництва було забагато, то ухвалили рішення придбати теплицю, яка б стала споживачем надлишкового тепла.
Спочатку вирощували овочі для себе та друзів. Потім розширили та модернізували тепличне господарство. Провели сертифікацію.
Тепличне виробництво у ПП «Органічна Теплиця» цілорічне, хоча в грудні й січні продукції для продажу практично немає, це період міжсезоння і вирощування розсади.
У сезон вирощують огірки і два види томатів: чері та коктейльний. За рік у цілому збирають 140–150 т органічних овочів. Рентабельність виробництва становить від 15 до 25% залежно від погодних умов.
Підприємство планує розширити площу закритого ґрунту під овочами до 6 га.
Мають пропозиції додатково обробляти ще 30 га органічної площі. Для переробки продукції з відкритого ґрунту планують в майбутньому побудувати консервний завод.
SEEDS.org.ua за інформацією AgroTimes
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!