На вінницькому фестивалі хліба та меду презентували автентичні страви регіону
У селищі Десна Вінницької міської територіальної громади відсвяткували День хліба і меду. Такий захід організували тут вперше, а провели його під гаслом “Ми дякуємо Захисникам за врожай 2024 року”, пише SEEDS.
Свою продукцію на святі представили близько 50 місцевих майстрів та виробників. Під час свята презентували короваї, дегустували мед, розглядали гончарні виступи та картини з дерева, насолоджувалися народними та авторськими піснями місцевих ансамблів, брали участь у майстер-класах, повідомили в пресслужбі Вінницької міської ради.
Читайте також: Підприємці з Харківщини розбудовують екопоселення та виготовляють каву з жолудів
“Це наша подяка усім захисникам України за те, що хлібороби мають можливість збирати урожай в більш менш безпечних умовах. Заходом на честь Дня хліба і меду ми хотіли об’єднати людей і допомогти Збройним Силам України”, – розповів заступник Вінницького міського голови Андрій Очеретний.
«Благодійний захід відбувся під гаслом «Ми дякуємо Захисникам за врожай 2024 року» і мав на меті привернути увагу до важливості збереження українських традицій, які намагається знищити росія.
Пасічники та хлібороби Вінницької області презентували автентичні страви та продукцію бджільництва, а також ділилися досвідом та найкращими практиками, щоб розвивати та вдосконалювати свої напрацювання. Нова для мене страва – годзя (годзь), яку презентували господині Вінницьких Хуторів», – розповів Андрій Очеретний.
На святі вінничанам нагадали і про інші, раніше традиційні, а тепер забуті страви навколишніх сіл. Мешканці села Гавришівка презентували давні смаколики свого регіону – коржики з маком, а ще славетну хмільну юшку.
«Є в нас така старовинна страва, яку забули трохи, – це коржики із маком. Які випікаються як калита. Окремо випікається все, окремо затирається, запарюється мак в макітрі. По-колишньому, по-стародавньому. Разом воно перемішується і настоюється. І це дуже-дуже смачно», – розповіла Лілія Юзвенко, жителька села Гавришівка.
Серед обов’язкових страв була і славетна юшка. На святі вона була хмільною. «Горілочка лляється для того, щоб вона була дуже смачна», – додає господиня з Гавришівки.
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!