На Вінниччині паски випікають всім селом, додаючи таємний інгредієнт
Паски у селі Гончарівка на Вінниччині печуть усім селом. Роблять це перед Великоднем у Чистий четвер.
Пече паски за рецептом прабабусі Оксана Моторна із Літинського району. Йому понад пів століття. Щороку у Чистий четвер у її хаті збираються односельчанки і всі разом у глиняній печі печуть великодню випічку.
Продукти використовує лише домашні. Каже – аби випічка мала особливий присмак, додає таємний інгредієнт.
“В печі молоко пряжене – обов’язково на паску. Колись наші предки тільки на пряженому молоці пекли паску”, – розповідає Оксана Моторна.
Гарним має бути не лише настрій, а й одяг, – каже Антоніна Пасєка. У свої 63, паску пече у вишиванці.
“Ми часто збираємося і короваї печемо, і паски печемо. Ми завжди одягаємо українські сорочки, вишиті на полотні. Їх вишивали наші бабусі, прабабусі”, – Антоніна Пасєка.
Паски ставлять у піч на 40 хвилин. Коли зарум’янились – виймають. За один раз у печі випікають не менше десятка пасок. Бо ж і посвятити треба, а ще сусідам і родичам роздати, – розповідає Оксана Моторна.
“Я багато печу пасок, тому що родичі приїжджають – треба дати, треба коли йти в гості, брати паску, самому також куштувати”, – каже Оксана Моторна.
Освячувати паски господині будуть на вулиці біля дерев’яного хреста, який у Гончарівці замість церкви.
На сьогодні у селі живе 52 людини, каже Оксана Моторна. Тут немає ні клубу, школи, медпункту та навіть магазину. Кожен розповідає – живе зі свого господарства. Щороку на Великдень каже жінка мріє, аби у село повернулася молодь.
SEEDS.org.ua за інформацією Суспільне Вінниця
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!