На Вінниччині готують унікальну кашу, рецепт якої передають із покоління в покоління
У селі Жабокрич Крижопільської територіальної громади що на Вінниччині, готують незвичну кашу кабачанку. Цю страву на початку листопада експертна рада при обласному департаменті культури внесла до переліку нематеріальної культурної спадщини Вінниччини, пише SEEDS.
Раніше кабачанку готували на весілля. Нині ж, переважно, на поминальні обіди, — розповіла Суспільному місцева жителька Лариса. Вона споівається, що із внесенням страви до нематеріальної культурної спадщини Вінниччини вона знову стане прикрасою столу у кожній сім’ї під час свят.
Читайте також: На Львівщині відновлюють традицію випікання ощипку – партизанського хліба Бойківщини
Подають кабачанку гарячою, за бажанням додають шкварки. Рецепт каші господині села передають із покоління в покоління, розповіла місцева жителька Катерина Філіпішина. Тонкощам приготування кабачанки навчила бабуся. Кашу за її рецептом готує вже 25 років поспіль.
“Раніше майонезу не було, але бабуся мене навчила, коли його додавати — є індивідуальний смак, родзинка, вже почали його додавати”, — сказала Катерина.
Рецепт кабачанки
Основний інгредієнт — гарбуз спочатку нарізають кубиками, розповіла Катерина Філіпішина.
До гарбуза додають пшоно, натерту моркву та нарізану кубиками цибулю. Окремо додають ще й смажену цибулю та моркву. Варений кабак товчуть товкачкою.
Далі з’єднують манку, сметану змішану з кислим молоком, майонез, дрібку чорного перцю та цукор за смаком.
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!